Tidligere leder for tyrkisk dommer­forening dømt til 10 års fengsel

Murat Arslan er en av flere hundre dommere som har blitt fengslet etter kuppforsøket.

Murat Arslan i rettssalen i Tyrkia. Foto: Heidi Heggdal
Murat Arslan i rettssalen i Tyrkia. Foto: Heidi Heggdal

Murat Arslan var leder for den tidligere uavhengige dommerforeningen i Tyrkia, YARSAV. Han er en av flere hundre tidligere dommere som har blitt fengslet etter kuppforsøket i 2016.

Arslan satt over et år i varetekt før saken hans, hvor han er tiltalt for medlemskap i en terrororganisasjon, kom for retten.

Fredag ble han dømt til ti års fengsel for «medlemskap i en terrororganisasjon» i en domstol i Ankara. Ifølge aktoratet er Arslan gülenist, tilhenger av Fethullah Gülens organisasjon som kalles FETÖ.

Telefonapp

Dommerforeningen YARSAV ble tvangsoppløst etter kuppforsøket. Murat Arslan, som ofte har vært kritisk til myndighetene, ble arrestert og varetektsfengslet i oktober 2016.

Hele saken er basert på at Arslan skal ha hatt en meldingsapplikasjon som heter Bylock på mobiltelefonen sin, skriver Le Monde. Appen er fiølge myndighetene et viktig kommunikasjonsmiddel som gülenistene. 

Arslan ble i 2017 tildelt Vaclav Havel-prisen for menneskerettigheter. Ettersom Arslan på det tidspunktet satt i varetekt, ble takketalen hans lest opp for Europarådets parlamentariske forsamling i Strasbourg. I talen skrev Arslan at tyrkias rettssystem var «suspendert». 

Allerede samme kveld anklaget tyrkiske myndigheter Europarådet for å «hedre en terrorist»

Kritiserte myndighetene

Joakim Parslow er Tyrkia-ekspert ved UiO og er spesielt opptatt av forholdet mellom politikk og rett i landet. 

Joakim Parslow, UiO
Joakim Parslow, UiO

Parslow mener saken mot Murat Arslan er spesielt interessant blant disse sakene nettopp fordi han ledet dommerforeningen Yarsav. 

- Yarsav var en uavhengig organisasjon i den forstand at de ikke tok noe politisk standpunkt. Deres viktigste mål var at de ikke ønsket innblanding i dommernes uavhengighet. De kritiserte ved flere anledninger både myndighetene og gülenbevegelsen, sa Parslow til Juristen forrige uke. 

Han mener tyrkiske myndigheters frykt for at det skal være gülenister i viktige posisjoner er så stor at de som regel arresterer først, og så leter etter bevis i etterkant.

- Bevisføringen i disse sakene er veldig kontroversiell. Det er ingen ordentlig bevisføring etter vanlig standard.