Karriererådgiver: Hvilke karrieremuligheter har du som jurist?

I fjor høst lanserte Juristfor­bundet podcasten «På RETT vei». I første sesong ville vi la 20 jurister, både unge og erfarne, i offentlig som privat sektor, fortelle om hvordan de hadde funnet sin vei i arbeidslivet. Hvorfor valgte de nettopp denne veien? Og hvilke karriereråd har de til andre jurister?

Kristin Weholt (Foto: Juristforbundet)
Kristin Weholt (Foto: Juristforbundet)

Av Kristin Weholt, karriererådgiver i Juristforbundet

Jussen tiltrekker seg mange som vil ta et klokt valg av utdanning, men som ikke helt har bestemt seg for hva de skal bli når de blir «store».

Premisset for at jeg valgte å intervjue nettopp disse 20 juristene, var at de hadde et særlig engasjement for jobben sin.

Da er det slående hvor tilfeldig både studie- og karrierevalget hadde vært for de fleste av dem.

Tilfeldigheter og timing

Hvilken jobb du får som nyutdannet jurist kan bli førende for hvordan en livslang karriere utvikler seg. Den gode nyheten er at dette kan gå veldig bra!

Wenche Dahl Elde fikk jobb i helsetilsynet allerede som student på 90-tallet. I dag er hun avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, og gløder fremdeles for helseretten.

– På slutten av 90-tallet kom det en helselovreform. Da ble fire nye lover vedtatt samtidig. Det var mange nye, viktige og interessante rettsspørsmål som handler om retten til å bestemme selv. Det var nettopp derfor det ble så spennende å bli ved dette faget.

Bordet fanger ikke

Mange av dem jeg intervjuet forteller også om verdien av å prøve litt forskjellige type jobber. Enten vi tar faktumet innover oss eller ikke, så er og blir en karriere et eksperiment. Vi kan ikke vite hva vi liker før vi har prøvd oss litt frem.

Unge jurister vi snakker med på Karrieretelefonen kan stresse med å søke sin første jobb, fordi de så gjerne vil at det skal bli riktig på første forsøk. Formodentlig fordi den første jobben kan få så stor betydning for videre karriere. Men det får den bare om du selv velger det.

Intervjuene på På RETT vei vitner om at bordet aldri fanger, og at litt prøving og feiling er både helt i orden, og nyttig for å skaffe seg breddekompetanse.

Er balanse mellom jobb og fritid mulig?

Et tema som dukket opp flere ganger i intervjuene, er hvor mange timer i døgnet juristjobben faktisk kan kreve av deg. Særlig advokater er kjent for å jobbe mye. Men balanse mellom jobb og fritid blir stadig viktigere, særlig for yngre jurister. Heldigvis viste flere av disse intervjuene at man ikke dermed må takke nei til alle de spennende jobbene! Stian Thommesen var i mange år politiadvokat i Oslo, som er kjent for å være en krevende jobb. Nå er han småbarnspappa og forsikringsadvokat hos Fremtind, hvor han jobber med bekjempelse av økonomisk kriminalitet.

– Jeg har lyst til å tilbringe mye tid med de hjemme. Fremtind er en moderne bedrift som legger til rette for det, med både hjemmekontor, fleksibilitet og gode velferdsordninger som gjør at du kan følge til helsesøster, tannlege og planleggingsdager i barnehagen.

Skjulte skatter i offentlig sektor

Gjennom alle disse karriereintervjuene følte jeg meg ofte som en skattejeger som stadig oppdaget nye, spennende jobber mange ikke vet om. For eksempel – det finnes flere muligheter til å få prosedyreerfaring i offentlig sektor, som barne- og familieetaten i Oslo kommune og i Helsedirektoratet.

Så er det heller ikke slik at alle må bli advokat for å ha en spennende jobb. Flere av dem jeg intervjuet innrømmet at de hadde hatt visse fordommer mot offentlig sektor. Er det ikke litt kjedelig og traust der?

Line Skrenes Sorteberg Jakobsen er en av dem. Men hun tok feil. Som seniorrådgiver i Arbeids- og velferdsdirektoratet har hun en svært spennende, tverrfaglig jobb i skjæringspunktet mellom juss og teknologi. Ikke bare får hun være med på å løse et viktig samfunnsoppdrag.

Utviklingsarbeidet hun er en del av har både fart og flyt, som hun sier selv. Liv Øvstedal Mykkeltveit er seniorskattejurist i Skatteetaten. Hun opplever at hun har fått veldig spennende utviklingsmuligheter der.

– Vær frampå! Er du en fremoverlent jurist, søker nye muligheter og har lyst til å være med, har du absolutt mulighet til det i Skatte­etaten.

Kompetanse med overføringsverdi

La oss si at du fulgte et karrierespor tidlig i karrieren din som du enten har gått lei av, eller har funnet ut at er feil for deg. Vil du ha en helt ny type jobb, må du kunne selge deg inn på motivasjon.

Hallvar Hyldbakk er jurist i barne- og familieetaten i Oslo kommune, og prosederer blant annet saker for Barneverns- og helse­nemnda. Selv mener han at det var hans store engasjement som skaffet ham jobben.

Men det er også en kunst å kunne se overføringsverdien i kompetansen du allerede har til nye områder. Her har juristen noen store styrker. Ikke bare griper jussen som fag inn i alle deler av samfunnslivet. Også noen personlige kompetanser med bred anvendelse utover jussen går igjen i juristjobber: Analytiske ferdigheter, kommunikasjonsferdigheter, forhandlingsevner, beslutningsdyktighet og empati.

Juss er en «super power»

Jeanette Sandstad, global leder for lederutvikling, kultur og læring i Yara International, trekker fram analytiske ferdigheter som en universalkompetanse. Som ung jurist jobbet hun med kontraktsrett og entreprise i Skanska, før det dukket opp noen arbeidsrettssaker på pulten hennes. Etter hvert ble arbeidsretten hennes hovedansvar. Før hun omsider valgte å forlate in-house advokatrollen helt, og heller rendyrke HR-faget.

– Det å ha jussbakgrunn, det å ha lært den gode, gamle juridiske metoden, det å kunne se hva slags type faktorer som spiller inn for en avgjørelse eller retning man skal ta, tenker jeg at jurister har en fantastisk plattform eller mulighet i, som man kan bruke uansett hva slags jobb man er i.

Merete Nygaard trekker også fram juristenes overførbare kompetanse. Merete er gründer av Lexolve, en teknologibedrift som leverer heldigitale juridiske tjenester til bedrifter.

– Jeg ser på jussen som en metode til å kunne løse og finne ut av hva som helst. Det synes jeg er en liten super power du har når du har studert juss.

Livslang læring

Vel å merke har jurister kompetanse man har bruk for i svært mange jobber, bransjer og sektorer. Men du har også behov for kontinuerlig å oppdatere fagkompetansen din. Lover og regler utvikler seg jo hele tiden. Akkurat nå er kunstig intelligens det nye store, og KI vil stille nye kompetansekrav til jurister.

Wegard Kyyo Bergli er fast advokat i Wikborg Rein, og jobber blant annet med personvern og kunstig intelligens. Jeg spurte ham hvordan han holder seg faglig oppdatert på et rettsfelt som beveger seg så raskt, og hvor det ennå finnes få formelle kurstilbud i Norge.

– Jeg tror at det er veldig viktig å følge med, lese artikler. Selv ser jeg en del på YouTube og leser bøker. Det er rett og slett bare hardt arbeid som skal til.

Tags