Hva slags domstol­struktur skal vi ha?

Det har lenge vært annonsert at regjeringen ønsker å reversere domstolreformen fra i fjor. I går sendte de endelig ut forslaget sitt på høring. Dommerforeningen skal gi et godt og grundig svar, etter innspill fra medlemmene, skriver Dommerforeningens leder Kirsten Bleskestad.

Kirsten Bleskestad (Foto: Thomas Haugersveen)
(Foto: Thomas Haugersveen)

Dommerforeningen er glad for at den bebudede høringen om endringer i domstolstrukturen nå er en realitet. I tråd med Hurdalsplattformen sendte Justis- og beredskapsdepartementet ut høringen i går, der de foreslår å gå tilbake til den strukturen man hadde før domstolreformen 2021.

Styret i Dommerforeningen har i dag bedt om høringsinnspill fra medlemmene og fagutvalgene i foreningen, for på den måten å få et bredest mulig grunnlag for en høringsuttalelse. Medlemmene er bedt om å gi uttrykk for sitt syn på hvilken forankring lokalt gjeldende struktur har i dag.

Strukturendringene som ble innført våren i fjor var betydelige, med en reduksjon i antall tingretter fra 60 til 23 samtidig som samtlige rettssteder ble opprettholdt. Sett bort fra Oslo som kun har ett rettssted, har de øvrige tingrettene fra to til fire rettssteder, i alt 65 pluss fire ubemannede rettssteder. I tillegg kommer de seks lagmannsrettene.

Krevende omstilling

Endringene har vært omfattende og ressurskrevende, med ansettelse av nye domstolledere og teknisk omlegging av systemene domstolene er avhengige av i den daglige driften. Våre medlemmer har vært gjennom en krevende omstilling, men har som alltid arbeidet hardt for  fortsatt å sikre tilbudet til det rettssøkende publikum.

Det er bra at departementet legger opp til en grundig prosess i denne saken. Men det er samtidig viktig at den usikkerheten som nå rår i domstolene får en rask avklaring. Dagens situasjon byr på store utfordringer.

Dommerforeningen forventer derfor at utarbeiding av det forslaget som skal forelegges Stortinget før regjeringen treffer avgjørelse, bli gitt høy prioritet.