Endrer ikke dagens struktur for statsforvalterne
Statsforvalterstrukturen skal ikke endres, selv om gamle fylker gjenoppsto fra nyttår. Men det skal iverksettes tiltak for å sikre statsforvalternes nærhet og tilgjengelighet overfor kommunene, sier statsråd Karianne Tung. Statsforvalterjuristene er glad for at strukturspørsmålet endelig er avgjort.
Fra 1. januar 2024 gjenoppsto fylkene Akershus, Buskerud, Østfold, Vestfold, Telemark, Troms og Finnmark. Av den grunn har regjeringen vurdert om statsforvalterne i de samme fylkene også skal deles, eller om de skal beholde dagens struktur.
Strukturen har blitt evaluert av DFØ og det har vært en høring.
– Både evalueringen og høringsrunden viste at statsforvalterne har fått større og sterkere fagmiljøer og at de er styrket i sin rolle som rettssikkerhetsinstans, etter sammenslåingen. Dette har vi vektlagt tungt i beslutningen, sammen med kostnadene som en deling ville gitt. Nå tar vi vare på gevinstene sammenslåingen har gitt, samtidig som vi iverksetter flere tiltak for å sikre statsforvalternes arbeid, og deres nærhet og tilgjengelighet overfor kommunene, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung i en pressemelding.
Hovedkontor i Skien og nytt navn i Oslo
Dette er endringene hun varsler:
- Hovedkontoret til Statsforvalteren i Vestfold og Telemark er i dag lokalisert i Tønsberg, mens én avdeling har kontorsted i Skien. Halvparten av de ansatte skal ha arbeidssted på Skienskontoret. Hovedkontoret skal også flyttes til Skien, og statsforvalteren selv skal ha kontorsted der.
- Regjeringen foreslår å styrke Statsforvalteren i Troms og Finnmark med 10 millioner kroner. I tillegg skal Statsforvalterens fellestjenester flytte noen stillinger til Vadsø.
- Statsforvalteren skal opprette egne fylkesberedskapsråd for henholdsvis Troms og Finnmark. Nye stillinger innen beredskap skal legges til hovedkontoret i Vadsø.
- Statsforvalteren i Oslo og Viken blir videreført som i dag, men får nytt navn: Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus.
Mer tilstedeværelse i plansaker
Det påpekes at Statsforvalterne har en viktig veiledningsrolle overfor kommunene.
«Derfor ønsker Regjeringen at statsforvalterne skal bli mer synlige og tilgjengelige for kommunene, med faktisk tilstedeværelse særlig i plansaker. Regjeringen vil derfor komme tilbake med tiltak som kan sikre dette etter en nærmere utredning», heter det i pressemeldingen fra departementet.
Glad for avklaring
En avklaring om struktur har lenge vært etterlyst av Statsforvalterjuristene.
Statsforvalterne fikk en ny geografisk inndeling 1. januar 2019 – da 18 embeter ble til 10.
Statsforvalterjuristene, en forening under Juristforbundet - Stat som representerer nær 600 jurister, skrev i en henvendelse til departementet i fjor at en uavklart situasjon påvirket deres medlemmers arbeidshverdag og skapte usikkerhet og uro. Men i dag har altså avklaringen kommet.
- Vi er glade for at avgjørelse i strukturspørsmålet nå endelig er truffet, sier Eva Theresa Fekete, leder for Statsforvalterjuristene, til Juristen.