Pengene fra Rettssikkerhets­prisen går til journalistikk

Prispengene på 100 000 kroner går til stipender for journalister som vil skrive om rettssikkerhet og demokrati.

Elin Floberghagen, Toril Marie Øie, Erna Solberg og Tone Wilhelmsen Trøen. Foto: Jørgen Nordby
Elin Floberghagen, Toril Marie Øie, Erna Solberg og Tone Wilhelmsen Trøen mottok ifjor prisen på vegne av rettsstaten (Foto: Jørgen Nordby)

Rettssikkerhetsprisen gikk i fjor til den norske rettsstaten, representert ved de fire statsmaktene. De fire prisvinnerne besluttet at Norsk Presseforbund skulle finne et formål for prisen på 100 000 kroner.

Styret i Presseforbundet har nå vedtatt å slå Rettssikkerhetsprisen sammen med ytterligere 100 000 kroner fra Pressens Stipendfond og utlyse stipendier til journalister for prosjekter innenfor temaene rettssikkerhet og demokrati, melder Juristforbundet.

Stipendene tildeles av Pressens Stipendkomité (STIP) og søknadsfristen er 1. april 2021.

Rettssikkerhetsprisen ble utdelt til stortingspresidenten, statsministeren, høyesterettsjustitiarius og generalsekretæren i Norsk Presseforbund i august i fjor. 

Presseforbundets generalsekretær Elin Floberghagen sa i forbindelse med prisutdelingen at koronapandemien blant annet har vist at offentlighetsprinsippet er enda viktigere i en krisetid enn ellers - og at man trenger systemer som kan sikre tilgang til informasjon.

LES OGSÅ: – Offentlighet og åpenhet har ikke blitt prioritert høyt nok