Holdt på å gi opp jussen – fikk ny giv gjennom rettshjelpsarbeid
Veien fram til et yrkesliv som jurist går ikke alltid i en rett linje. Jonathan Leifsson de Lange holdt på å gi opp jusstudiene. Et engasjement i Jussbuss fikk ham til å fortsette.
Intervjuet er en del av Juristens serie om jobb og karriere
I dag jobber Leifsson de lange som advokatfullmektig hos advokatfirmaet Sulland med fokus på strafferett og utlendingsrett. Veien fram – gjennom studiene – beskriver han litt som en «ørkenvandring».
– Jeg slet litt de første årene og vurderte faktisk å bytte studier. Jeg søkte meg inn på statsvitenskap og var klar til å gi opp jussen. Det var Jussbuss og arbeidet der som gjorde at jeg gikk videre med studiene, sier Leifsson de Lange.
Under studiene var det først gjennom arbeidet i Jussbuss at retningen ble tydelig. Han jobbet både i utlendingsrettsgruppa og som daglig leder der.
– Det å jobbe med reelle klienter og møte mennesker i krise ga meg et tydelig bilde av hva jeg ville gjøre videre. Jeg skjønte at jeg ønsket å følge sakene hele veien – og da var advokatyrket det rette, sier Leifsson de Lange til Juristen.
Idealisme som drivkraft
Da han fikk jobb som studentmedarbeider hos advokatfirmaet Sulland høsten 2022, ante han ikke hvor viktig det skulle bli for veien videre. Men året etter satt han som nybakt advokatfullmektig – og allerede da visste han at han hadde funnet sitt faglige hjem.
– Jeg ble ferdig med jusstudiene våren 2023 og startet som fullmektig i august samme år. Det at jeg hadde vært studentmedarbeider her gjorde overgangen veldig naturlig, forteller Leifsson de Lange.
I dag arbeider han omtrent 50/50 med strafferett og utlendingsrett, men også med saker innen helse- og barnerett. Den røde tråden er mennesker i sårbare situasjoner – og kampen mot forvaltningen på vegne av enkeltmennesket.
– Ubalansen i maktforholdet mellom klient og motpart motiverer til å ta kampen. Det gir mening, og det gir energi.
– Ikke vær redd for å bruke tid
Han er tydelig i rådet han gir til dagens jusstudenter: «Bruk tid på å finne ut hva du liker å holde på med – og prøv å få erfaring underveis».
– Ikke stress! Jeg brukte 7,5 år på studiene fordi jeg jobbet tre år i Jussbuss. Den erfaringen jeg fikk med å gi rettshjelp var uvurderlig. Du lærer å håndtere klienter, konflikt, krise – og du får et forsprang når du skal ut i arbeidslivet. Du slipper mange av de usikkerhetene man ellers møter som nyansatt.
Ungt og sosialt miljø
Hos Sulland opplever Leifsson de Lange både faglig støtte og sosialt fellesskap. Han beskriver arbeidsmiljøet som ungt, uformelt og tett.
– Mange av kollegaene mine har også bakgrunn fra rettshjelpstiltak. Det skaper et slags verdifellesskap. Idealismen er en viktig del av kulturen her, og det gjør at vi står sammen også i krevende saker.
Variasjonen i arbeidsdagen er også noe han setter pris på.
– Jeg har enda ikke hatt en kjedelig dag. Det kan være fengselsbesøk den ene dagen og prosedyre i retten den neste. Det gir en fleksibilitet og frihet som jeg liker.
– Galgenhumor er viktig
Jobben som advokatfullmektig innebærer ofte å stå i tøffe saker, og Leifsson de Lange legger ikke skjul på at det krever noe – både faglig og menneskelig. Triste menneskeskjebner som kan sette spor gjør at forsvarere seg imellom bearbeider alvoret, og ikke sjelden gjennom en form for galgenhumor.
– Det er en viktig del av det å håndtere alt man møter i dette yrket. Og jeg er heldig som har gode kollegaer å le med, og å kunne senke skuldrene sammen med, sier Leifsson de Lange.