Falt for jussen på nytt – i jobben som utreder

De søkte faglige utfordringer, variasjon og et godt arbeidsmiljø. I Borgarting lagmannsrett fant de en arbeidsform som gir innsikt i hele rettssystemet – og en stilling som flere jurister har fått øynene opp for.

Tre av utrederne i Borgarting (Foto: Tore Letvik)
Tre av utrederne i Borgarting (Foto: Tore Letvik)

Intervjuet er en del av Juristens serie om jobb og karriere

For mange jusstudenter er advokatfirmaene de mest synlige arbeidsgiverne. Men i domstolene finnes det karriereveier som gir både faglig fordypning og stor variasjon. En av dem er stillingen som utreder.

Vi kommer inn i landets største ankedomstol i Oslo. Her er et bygg fylt med juridisk aktivitet. Dommere i jobb i saker i rettssalene. Vitner sitter på vent i gangene. Advokater som går tankefullt rundt i korridorene. Forsvarere og prosessfullmektiger på vei til og fra rettssaker. I kontorer i de øvre etasjer av bygget fordyper jurister seg i en evig jakt på rettskilder og juridiske fortolkninger. De er utredere. I Borgarting lagmannsrett arbeider 15 jurister som utredere, tett på dommerne. De skriver utkast til avgjørelser, vurderer juridiske problemstillinger og bidrar til at domstolen kan behandle saker grundig og effektivt.

– Vi er en støttefunksjon for dommerne. Vår jobb er å tilrettelegge godt for dommerne og bidra til at de kan gjøre dommerjobben best mulig og på en fullgod og effektiv måte. Utrederne bidrar til både effektivitet og kvalitetsheving. Det er stor bredde i det juridiske arbeidet, sier Kjetil Jahre Daae, som har ledet utredningsenheten siden 2020.

Fra forvaltning til domstol

Maria Skare Larsen har etter endte studier jobbet særlig med barnerettslige problemstillinger. Hun startet karrieren som jurist i Barne- og familiedepartementet i 2018, og senere jobbet hun i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir). I januar 2025 startet hun i stillingen som utreder. 

– Jeg trivdes veldig godt i forvaltningen, og det ga meg verdifull innsikt i utredningsarbeid, regelverksutvikling, og hvordan det er å jobbe i skjæringspunktet mellom juss og politikk. Etter noen år ønsket jeg å jobbe bredere og med enkeltsaker, samtidig som jeg kunne videreføre interessen min for barnerett. Utredningsstillingen i lagmannsretten gir en spennende kombinasjon som oppfyller dette, sier hun.

Fra advokat til utreder

Jon Oscar Njerve begynte som ­advokatfullmektig i advokatfirmaet Arntzen de Besche i 2019, og hadde også vært utleid i ett år som advokatfullmektig i DNBs juridiske avdeling.

– Jeg hadde veldig gode erfaringer fra begge steder, og fikk arbeide med faglig interessante spørsmål i et høyt tempo. Samtidig var jeg nysgjerrig på hvordan domstolene jobber. Allerede under studiene syntes jeg domstolen virket som et spennende sted å jobbe. Muligheten til å jobbe med mange ulike saker og få bred erfaring tiltrakk meg, sier han.

Han startet i stillingen som utreder i februar 2024, og trekker frem noe som ikke inngikk i jusutdanningen:

– På studiet er det lite fokus på ankebehandling, men det er en viktig del av domstolsapparatet. Å jobbe her som utreder gir et helt spesielt innblikk i – og praktisk erfaring fra - et regelverk som mange nyutdannede og erfarne jurister kanskje ikke kjenner så godt til.

Arbeid både innen straff og sivilt

En viktig del av utredningsarbeidet i lagmannsretten er å bistå i ankesiling i straffesaker – vurderingen av hvilke saker som slipper inn til videre behandling i lagmanns­retten.

– Det gjør at vi må foreta en grundig vurdering av saken på bakgrunn av hva som gjøres gjeldende i anken, hvilke rettsspørsmål som reises, og om det er grunnlag for fortsatt behandling, sier Daae.

Jon Oscar Njerve, Maria Skare Larsen og Kjetil Jahre Daae (Foto: Tore Letvik)

Utrederne arbeider også med anker over kjennelser og beslutninger i sivile saker. Også hvorvidt det skal gis samtykke til å fremme anke over tingrettens dom i barnevernssaker utredes.

Utrederne skriver utkast til beslutninger, kjennelser, og i noen tilfeller til dommer. I prinsipielle eller særlig kompliserte saker kobles dommere på tidlig i prosessen både i straffesaker og sivile saker.

Spissing med variasjon

Selv om utredere får erfaring med mange typer saker, åpner jobben også for å bygge kompetanse på utvalgte rettsområder.

– Vi har en moderat spesialisering og forsøker å matche faglig interesse og bakgrunn med rettsområder det er behov for å styrke. Det gir både god kvalitet, høy motivasjon og en effektivitetsgevinst. Samtidig er det viktig for oss at alle får jobbe bredt, sier Daae.

Skare Larsen har fått jobbe med mange saker innen barnerett, mens andre har spesialisert seg mer mot tvangssaker, større straffesaker eller bevistilgangssaker.

Sterkt fagmiljø

Mye av arbeidet skjer på kontoret, men arbeidsmiljøet trekkes likevel fram som en viktig del av jobben.

– Det er et veldig godt sosialt og faglig miljø. Vi har ukentlige møter, felles lunsjer, lav terskel for diskusjon – og en fast fredagsquiz, sier Njerve.

– For meg, som er ganske ny, har det vært spesielt fint å oppleve hvor inkluderende det er, og hvor lett det er å spørre om råd. Det gir trygghet, sier Skare Larsen.

Utredningsenheten er også inkludert i husets faggrupper og fellesarrangementer. 

Borgarting deltar jevnlig på arbeidslivsdager for jusstudenter, og har også etablert et sommerprogram for studenter som har fullført fjerdeåret. Der får man prøve ut utrederrollen gjennom fire intensive uker.

– Vi ønsker å gjøre denne typen jobb synlig for studentene. Kanskje de søker hos oss senere – eller får med seg at det finnes en lærerik og spennende karrierevei i domstolene, sier Daae.

Han understreker at det ikke nødvendigvis er et krav med lang arbeidserfaring for å få jobb som utreder.

– Vi har hatt dyktige utredere som har kommet rett fra studiene. Det viktigste er ikke hvor du har jobbet før, men at du er faglig dyktig og engasjert, lærevillig og interessert i å forstå rettssystemet i praksis, sier Daae.

Stillingen som utreder kan også telle som praksis for advokatbevilling, og tidligere utredere har gått videre til både andre stillinger i domstolen, advokatfirmaer og juridiske roller i offentlig og privat sektor.

– Det viktigste er at du liker å jobbe med juss og er faglig nysgjerrig. Vi ser etter folk som har lyst til å lære, og som er gode til å skille ut de sentrale rettslige spørsmålene i sakene. Da får du utrolig mye ut av denne jobben, sier Daae.