Undersøkelse om bostedsløshet: 40 prosent fikk aldri svar på søknad om hjelp
Boligsosialloven skulle sikre at vanskeligstilte raskt får svar fra kommunen. Gatejuristen melder om svak implementering av loven.
Det er i en undersøkelse foretatt av rettshjelpstiltaket Gatejuristen at dette fremkommer. I undersøkelsen ble nærmere 50 søknader ble sendt til 17 ulike kommuner.
40 prosent fikk ikke svar. Resten måtte vente i snitt fire måneder.
Kirkens bymisjon peker på at bostedsløsheten i Norge har økt: Husbanken anslår at 4700 var bostedsløse i 2024. Det er 500 flere enn året før, og 40 prosent flere enn en kartlegging i 2020.
Boligsosialloven, som kom for snart to år siden, skulle sikre at vanskeligstilte raskt får et skriftlig svar fra kommunen.
– Regjeringen kan ikke bare sende bestillinger til kommunene. Skal vi løse denne krisen, må det følge med midler og konkrete tiltak, sier Janne Olise Raanes, programdirektør i Kirkens Bymisjon.
Ikke rutiner eller avklaring
I rapporten meldes det om svak implementering av loven i kommunene.
«Mange kommuner har fortsatt ikke kommet i gang med å fatte vedtak etter boligsosialloven. Til tross for at loven trådte i kraft for over halvannet år siden, var vår søknad i de fleste tilfeller den første de fleste kommuner hadde mottatt. Mange steder var det ikke utarbeidet rutiner for hvordan søknader etter boligsosialloven skulle behandles, eller foretatt en avklaring av hvem som skulle håndtere saken», heter det i rapporten.
Og videre:
«Flere av Gatejuristens saksbehandlere har opplevd å nærmest måtte lære opp ansatte i kommunen om boligsosialloven, og hva den innebærer. En ansatt i en kommune sa rett ut på telefon at det ikke ville bli fattet vedtak fordi de «manglet rutiner og maler» for det. En annen stor kommune oppga i oktober 2024 at de ikke hadde begynt å bruke loven ennå, men at en «arbeidsgruppe var på saken» og at det var planlagt opplæring. Kommunene ser ut til å mangle oppfølging og ressurser – både faglige og økonomiske – for å sørge for implementeringen av loven.»