Ny hjemmel for fysisk inngripen i skolen

Bestemmelsen tillater fysisk inngripen når andre tiltak ikke er tilstrekkelige.

(Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB)
(Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB)

Stortinget har vedtatt en ny bestemmelse i opplæringsloven (§ 13-4) som gir ansatte i skolen, skolefritidsordningen (SFO) og leksehjelpen adgang til å gripe inn fysisk mot elever under visse omstendigheter.

Formålet er å klargjøre handlingsrommet for ansatte og styrke rettssikkerheten for både elever og ansatte.

Vilkår for fysisk inngripen

Den nye bestemmelsen tillater fysisk inngripen når andre tiltak ikke er tilstrekkelige, og formålet er å avverge at en elev:

1. Krenker en person fysisk eller utsetter seg selv for fysisk fare.

2. Skader eiendom.

3. Utviser en atferd som er sterkt fornedrende for eleven selv.

Inngrepet må være nødvendig og stå i rimelig forhold til de interessene som skal ivaretas. For eksempel kan en lærer fysisk føre en elev ut av klasserommet for å avslutte en situasjon som oppleves truende for andre, eller frata eleven en gjenstand som brukes til å lage bråk.

Forholdsmessighet og nødvendighet

Loven understreker at fysisk inngripen skal være siste utvei. Inngrepet må være så kortvarig og skånsomt som mulig, og det må foretas en forholdsmessighetsvurdering i hvert enkelt tilfelle.

Handlinger som er allment akseptert i samhandling mellom voksne og barn, som å lede en elev forsiktig ut av rommet, regnes ikke som fysisk inngripen etter loven.

Dokumentasjons- og meldeplikt

Etter et fysisk inngrep skal den ansatte melde fra til rektor, som igjen skal informere elevens foreldre. Dersom det er gjentatte inngrep mot samme elev eller ett inngrep er særlig alvorlig, skal rektor også melde fra til kommunen eller fylkeskommunen.

Alle fysiske inngrep skal dokumenteres med en kort beskrivelse av hendelsen, hvordan inngrepet ble utført, og elevens syn på saken.

Bekymring

Flere fagforeninger, inkludert Utdanningsforbundet og Fagforbundet, har uttrykt bekymring for lovendringen. De støtter intensjonen om å beskytte elever og ansatte, men mener at loven ikke vil fungere uten at skolene har tilstrekkelige ressurser til forebyggende arbeid. De etterlyser også bedre rutiner og kompetanse for å håndtere situasjoner som kan føre til fysisk inngripen.

Reglene trer i kraft fra skoleåret 2025/2026.