Arbeidsgiverundersøkelse: Krevende å beholde og rekruttere ansatte i staten
Mangel på arbeidskraft og kampen om arbeidskraft merkes godt i staten. Nesten halvparten av virksomhetene sier de har et udekket kompetansebehov.
Det er tall fra det siste Arbeidsgiverbarometeret i staten som viser kompetansebehov og rekrutteringsutfordringer.
I undersøkelsen spørres arbeidsgivere i staten blant annet om i hvilken grad deres virksomhet har behov for annen kompetanse enn det som dekkes av dagens ansatte. 46% svarer at det er et slikt behov i meget eller ganske stor grad. 34% svarer «verken eller»
Det fortelles også om utfordringer ved å beholde ansatte fagpersonell med spisskompetanse. 57 % svarer at dette er en utfordring. Og 59 % sier det er utfordrende å rekruttere fagpersonell med spisskompetanse.
Arbeidsgivere i staten opplever konkurranse om arbeidskraft fra både andre statlige virksomheter (72 %) og fra privat sektor (56 %)
KI økt kraftig
Undersøkelsen viser også at bruk av KI i staten har økt kraftig. Over 70 prosent av virksomhetene oppgir at de har tatt i bruk kunstig intelligens i sitt daglige arbeid. Det er en dobling fra høsten 2023.
Dette avspeiles også i svar fra virksomheter på hvilken kompetanse det er særskilt behov for å utvikle hos de ansatte. Her svarer 88 % at det er meget eller ganske stort behov for kompetanse på kunstig intelligens.
– Kunstig intelligens er et av kjerneverktøyene for å fornye og forbedre offentlig sektor. Bruk av ny teknologi kan frigjøre tid, øke kvaliteten på tjenestene og sikre at vi kan bruke folkene våre der de trengs mest, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap) i en pressemelding.
Arbeidsgiverbarometeret i staten går ut til om lag 200 HR-ledere i det statlige tariffområdet, som omfatter departementer, direktorater, universitetet, høyskoler og andre offentlige institusjoner.