Akademikerne: Enighet i lønnsoppgjøret i stat og kommune
– Vi er fornøyde med at den økonomiske rammen gir rom for reallønnsvekst. Nå er det de lokale partene som i fellesskap skal forhandle om fordelingen av lønnsmidlene, sier Akademikerne.
I staten kom Akademikerne, som Juristforbundet er en del av, til enighet i tariffoppgjøret onsdag kveld.
Den økonomiske rammen for oppgjøret landet på 4,4 prosent. Fordelingen av lønnsmidlene skjer ute i de enkelte virksomhetene gjennom lokale, kollektive forhandlinger, melder Akademikerne.
– Vi er fornøyde med at den økonomiske rammen gir rom for reallønnsvekst. Nå er det de lokale partene som i fellesskap skal forhandle om fordelingen av lønnsmidlene, sier Kari Tønnessen Nordli, leder for Akademikerne stat, i en pressemelding.
– For oss er det viktig at det er de lokale partene som fordeler pengene. Vår avtale er det beste verktøyet for å sikre at utdanning gir uttelling, og er nødvendig for at staten skal beholde og rekruttere høyt utdannede, sier hun.
Forhandlingene lokalt skal være ferdige innen 31. oktober 2025. Etter fradrag for overheng og glidning blir disponibel ramme 3,3%.
LO til mekling
LO Stat ble i motsetning til de andre hovedsammenslutningene ikke enige med staten, og havner i mekling. LO Stat krevde ved oppstart av forhandlingene at hele potten skulle gis som sentrale kronetillegg, skriver Fri Fagbevegelse.
- Det kravet vendte staten tommelen ned for. Statens primære ønske er at det meste av disponible midler skal forhandles lokalt. Det er gjennom store sentrale tillegg vi kan sørge for en rettferdig fordeling. Det kommer vi til å kjempe videre for i mekling, sier Elisabeth Steen, leder i LO Stat.
KS-området
Også i KS-området ble det enighet for Akademikerne onsdag kveld. Den totale kostnadsrammen for oppgjøret ble også her på 4,4 prosent, melder Akademikerne.
– Det har vært vanskelige forhandlinger, men gitt økonomien i kommunesektoren, var dette et tilbud vi kunne akseptere, sier Tonje Leborg, leder for Akademikerne kommune.
– Vi forventer frie forhandlinger og at kommunene bruker lønnsoppgjøret for å beholde og rekruttere kompetente ansatte som skal levere trygge og gode tjenester til oss som innbyggere, sier Leborg.
KS ble onsdag kveld også enig med Unio, mens LO og YS brøt forhandlingene.
Oslo kommune
Enighet ble det også for Akademikerne i Oslo kommune.
Den totale kostnadsrammen for oppgjøret i Oslo er 4,4 prosent og for Akademikernes medlemmer betyr dette en lønnsøkning på 3,62 % prosent fra 1. mai 2025 når man tar med glidning og overheng, melder Akademikerne.