Forslag til lovendring om å gi kommunene makt til å forby fossile biler

Forslaget vekker debatt om kommunalt selvstyre, miljøhensyn og borgernes rettigheter.

Trafikk
Illustrasjonsfoto: pixabay

Regjeringen har kunngjort et kommende forslag til lovendring som vil gi kommunene myndighet til å etablere nullutslippssoner. Dette innebærer at kommuner kan forby bruk av bensin- og dieselbiler i definerte områder. I større byer som Oslo, Bergen og Trondheim har en slik ordning vært etterspurt. Lovforslaget er ment som et verktøy for å bedre luftkvalitet, redusere støy og kutte klimagassutslipp, men møter motstand fra Senterpartiet og Fremskrittspartiet.

Det er Statens vegvesen som har fått oppdraget om å utrede et lov- og forskriftsarbeid i henhold til forslaget.

– Veivesenet må få anledning til å foreta en grundig vurdering av saken før vi kommer med lovforslaget, uttaler samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) til Aftenposten.

Han ønsker å få loven vedtatt så raskt som mulig.

Juridiske og prinsipielle spørsmål

Lovendringen reiser viktige rettslige spørsmål om kommunal selvbestemmelse kontra nasjonale reguleringer. Mens regjeringen argumenterer for at byene trenger flere verktøy for å håndtere lokale miljøutfordringer, peker kritikerne på at et slikt forbud vil skape forskjellsbehandling av bilister og potensielt være et inngrep i eiendoms- og bevegelsesfriheten.

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum mener det kan ramme sosialt skjevt.

– Dette er symbolpolitikk på sitt verste. Vi er i ferd med å lykkes 100 prosent uten forbud. Jeg er redd for symbolpolitikk som ikke har effekt, men skaper utfordringer for folk, sier Vedum til Aftenposten.

Dersom lovendringen vedtas, vil det være opp til hver enkelt kommune å vurdere om, hvor og hvordan slike soner innføres.

Forslaget er fortsatt på utredningsstadiet.