EØS-rettens forrang ved innreiseforbud – Høyesterett følger EFTA-domstolen
Høyesterett har enstemmig i storkammerdom fastslått at en utlending kan ha rett til innreise i Norge etter EØS-retten, selv om vedkommende tidligere er utvist med innreiseforbud.
Dommen bygger på EFTA-domstolens tolkning av unionsborgerdirektivet og prinsippet om fri bevegelighet i EØS.
Slår fast at EØS-retten går foran
En iransk statsborger ble i 2017 varig utvist fra Norge etter å ha blitt dømt for oppbevaring og transport av hasj og marihuana, falsk forklaring og falske dokumenter. Senere giftet han seg med en norsk statsborger som var bosatt i Sverige. Da han reiste inn i Norge med sin ektefelle, ble han pågrepet og dømt for brudd på innreiseforbudet.
Høyesterett ba EFTA-domstolen om vurdering. Vurderingen fra EFTA slo fast at mannen, som familiemedlem til en EØS-borger, kunne ha rett til innreise etter EØS-retten. Høyesterett konkluderte med at det ikke var grunnlag for å fravike denne vurderingen.
Prinsipielle konsekvenser for norsk utlendingsrett
Dommen bekrefter at unionsborgerdirektivets regler om opphold i en vertsstat også gjelder ved retur til en EØS-borgers hjemland. Strengere vilkår må være oppfylt for utvisning av en EØS-borgers familiemedlem enn etter norsk utlendingslov. Hvis disse ikke er fulgt, kan et tidligere innreiseforbud ikke håndheves.
Høyesterett understreker homogenitetsprinsippet – at EØS-retten skal tolkes likt med EU-retten – og gir dermed en viktig avklaring om forholdet mellom norsk utlendingslov og EØS-rettens prinsipper om fri bevegelighet.