Akademikerne, Unio og YS krever endring i Rikslønnsnemnda

– Det er på høy tid å fjerne den udemokratiske ordningen med ikke-nøytrale medlemmer. Vi trenger ikke NHO og LO til å passe på oss andre, sier Lise Lyngsnes Randeberg.

Leder i YS Hans-Erik Skjæggerud, leder i Akademikerne Lise Lyngsnes Randeberg og leder i Unio Steffen Handal (Foto: Unio)
F.v. leder i YS Hans-Erik Skjæggerud, leder i Akademikerne Lise Lyngsnes Randeberg og leder i Unio Steffen Handal (Foto: Unio)

Akademikerne, Unio og YS krever endring i Rikslønnsnemnda

– Det er på høy tid å fjerne den udemokratiske ordningen med ikke-nøytrale medlemmer. Vi trenger ikke NHO og LO til å passe på oss andre, sier Lise Lyngsnes Randeberg.

Akademikerne, Unio og YS skriver i en pressemelding at de mener «dagens ordning med ikke-nøytrale medlemmer svekker tilliten til institusjonen som skal passe på den norske modellen».

Akademikerne, Unio og YS foreslår en ny modell der nemnda kun består av tre nøytrale medlemmer, samt de to partene som er direkte involvert i tvisten.

– Det er på høy tid å fjerne den udemokratiske ordningen med ikke-nøytrale medlemmer. Vi trenger ikke NHO og LO til å passe på oss andre, sier Akademikerne-leder Lise Lyngsnes Randeberg.

Ber om lovendring

Akademikerne, Unio og YS sendte 11. desember et felles brev til Arbeids- og inkluderingsdepartementet der de ba om lovendring.

Siden 1952 har det vær en ordning der LO og NHO har sittet i nemnden der staten ikke er part. I saker der staten er part er det LO Stat og en representant fra staten som opptar de ikke-nøytrale plassene.

Nemndene ble sist oppnevnt av regjeringen for perioden 1. mars 2022 – 28. februar 2025.

– Vi har sett på behandlingene i nemndene over tid, og vi ser at de ikke-nøytrale medlemmene tar stilling til tvister, og prøver å påvirke de nøytrale medlemmene med eget syn og egne interesser, selv om de ikke har stemmerett. Det er svært uheldig og svekker den demokratiske prosessen, sier Hans-Erik Skjæggerud, lederen i YS.

I en pressemelding skriver organisasjonene at de i et skriftlig svar fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet 28. januar, fikk beskjed om at det ikke er praktisk mulig eller aktuelt å gjøre endringer i regelverket nå – men at departementet vil ta med seg innspillet i det videre arbeidet og i dialogen med partene.