Nye forskrifter til Finanstilsynsloven: Hva betyr endringene i praksis?

I kjølvannet av den nye finanstilsynsloven har Finansdepartementet sendt ut et forslag til nye forskrifter på høring. De gir nærmere retningslinjer for den nyetablerte Finanstilsynsklagenemnda, som tar over klagebehandlingen fra Finansdepartementet.

Snorre Nordmo (Foto: Arntzen de Besche)
Snorre Nordmo (Foto: Arntzen de Besche)

Snorre Nordmo, partner i Arntzen de Besche, mener denne reformen kan ha stor praktisk betydning, særlig ved å bedre behandlingstiden for klagesaker, og dermed styrke tilliten til finansmarkedet i Norge.

Les her: Høring om forskrifter til ny finanstilsynslov

– Et av hovedproblemene med dagens ordning har vært lange behandlingstider, noe som har fått flere aktører til å avstå fra å klage på vedtak de opplever som feilaktige. Behandlingstiden med dagens system har medført uforholdsmessige utgifter for aktørene og skapt en uforutsigbarhet i markedet, sier Nordmo. 

– Med en ny klagenemnd som kan arbeide raskere, kan flere aktører bli mer tilbøyelige til å utfordre vedtak når de mener det er grunnlag for det. 

Nordmo understreker at dette kan redusere de uklare rettsstillingene som har svekket forutsigbarheten for finansaktørene. 

Sammensetning og kompetanse i nemnda 

Nordmo påpeker imidlertid at forskriften gir begrenset veiledning for sammensetningen av nemndas medlemmer, og han uttrykker bekymring for om nemnda vil ha tilstrekkelig praktisk innsikt i finansmarkedet.  

– For å oppnå tilstrekkelig kredibilitet i klagebehandlingen, er det avgjørende at nemnda inkluderer medlemmer med erfaring fra finansmarkedene, uttaler han. 

Nordmo mener at en overvekt av akademikere og byråkrater kan være uheldig, og fremhever at representanter fra næringen selv bør delta i behandlingen, forutsatt at habilitetsreglene i forvaltningsloven følges.  

– Det er viktig at vi sikrer både kompetanse og uavhengighet i nemnda, legger han til. 

Selvstendighet i forskriftsutforming 

Videre er Nordmo kritisk til at ansvaret for å utarbeide høringsnotat og utkast til forskrift for nemndens sammensetning og saksbehandling har blitt delegert til Finanstilsynet, institusjonen som nemnda skal føre tilsyn med.  

– Det kan være uheldig dersom Finanstilsynets synspunkter får for stor innflytelse på nemndens struktur og uavhengighet. Nemndens uavhengighet fra Finanstilsynet er essensiell for å opprettholde troverdigheten og tilliten til klagebehandlingen. 

Den nye Finanstilsynsklagenemnda representerer et viktig skritt for effektivitet og rettssikkerhet i det norske finansmarkedet. Arntzen de Besche-partneren mener endringene kan styrke markedets tillit og forbedre rettsstillingen for aktører, men understreker at den reelle effekten avhenger av nemndens sammensetning og behandlingsprosess.  

– Hvis nemnda lykkes med å levere rask og kompetent klagebehandling, kan vi se en positiv endring i markedet, konkluderer han. 

Høringsfristen er satt til i begynnelsen av januar 2025.