Ny lov betyr endringer i hvordan fullmektigene skal læres opp
– Det vil påvirke Advokatkurset både i omfang og innhold, sier Camilla Klevan i Juristenes utdanningssenter (JUS).
JUS har allerede i mange år, på oppdrag fra Justisdepartementet, utviklet og holdt advokatkursene. I dag er det åtte kurs i året, hvorav seks er fysiske og to er digitale. Hvert kurs består av to samlinger på tre dager, i tillegg til fire e-kurs som gjennomføres mellom samlingene.
Klevan forteller at advokatkurset allerede i dag er omfattende. Det består av 48 timer undervisning, hvorav 32 er forelesninger og 12 timer er praktiske øvelser som rollespill eller prosedyretrening i meklingssak, sivil sak og straffesak.
Hun forteller at det er obligatorisk deltakelse, og en ganske stor jobb å passe på at alle deltar på alt.
– Det er 720 deltakere hvert år, og på hvert eneste kurs har vi 15 forelesere, 13 meklingsveiledere, 12 dommere og fire sensorer som vurderer hjemmeoppgaven, forteller hun.
Blir mer omfattende
Nå er de i JUS i full sving med å tilpasse tilbudet til de nye kravene. Etter hvert vil det bli ni, og ikke seks, dager med kurs.
– Vi foreslo i høringsrunden at det skal være mulighet for å ta kurset helt eller delvis digitalt også. Det er viktig for oss, for vi har studenter over hele lander, sier Klevan.
I dag gjennomføres kun to av kursene digitalt, mens de resterende kursene krever oppmøte i Oslo.
De ni nye obligatoriske dagene vil naturligvis også få noe utvidet innhold.
– Vi skal styrke den delen som dreier seg om mye av det praktiske og advokatetiske. De nye ekstra timene vil stort sett rette seg mot læring knyttet til praktiske øvelser, prosedyretrening, kommunikasjon; hvordan man snakker til retten, med klienten og så videre. Det vil antakelig også bli et enda sterkere fokus på reglene om antihvitvasking og de formelle sidene ved advokatvirksomhet og advokatansvaret.
Klevan forteller at de i møte med Justisdepartementet og Advokattilsynet i slutten av oktober la frem hvordan kursene gjennomføres i dag, og hvordan de i JUS mener de kan ta det videre.
– Tidligere hadde vi et rundskriv som detaljerte mye av innholdet i kurset. Dette blir nå opphevet. Vi har forholdt oss til dette i mange år, og vi må nå se på hva vi kan erstatte rundskrivet med, så innholdet blir tydelig for deltakerne. Så nå begynner arbeidet med å sette opp prosjektet og finne ut i detalj hva advokatloven betyr for oss og hvordan vi skal skru sammen advokatkurset.
Alt dette vil imidlertid ta tid, og Klevan forteller at de har fått beskjed om at de nå være i gang med ny ordning innen 1. januar 2027.
– Vi er ikke sikre på når vi kommer til å lansere de første nye kursene, men det blir jo i alle fall senest da.
Spent på hva fullmektigene synes
Camilla Klevan forteller at de naturligvis er spente på hva fullmektigene selv vil synes.
– Det blir jo et lenger kurs for studentene, og det vil koste noe mer. Det står i forskriften at vi må legge oss på samme pris for alle, og at vi ikke har lov til å ta mer enn det koster å arrangere kurset, sier hun og fortsetter:
– Men det ganske høye kostnader ved å arrangere disse kursene, for det har mange elementer og mange deltakere. Vi må også ha gode digitale systemer for å håndtere det.
Klevan er glad for at de har fått fortsatt tillit etter å ha utdannet advokatfullmektiger i mange år.
– Vi har fått et mandat fra departementet til å gjennomføre dette, og vi er veldig glade for at de har den tilliten til oss. Vi synes det er morsomt at vi skal få lov til å utvide dette og tenker at det er en god måte å gjøre det på.
– Men det er krevende. Med 720 deltakere hvert år, 15 forelesere, 13 meklingsveiledere, 12 dommere og fire sensorer på hvert eneste kurs, så er det snakk om det stort apparat. Vi gleder oss likevel over anledningen til å se på kurset på nytt og gjøre det enda bedre.
Ønsker mer dilemma-trening
Liv Minde er leder for utvalget Yngre advokater (YA), en undergruppe for advokater under 40 år i Advokatforeningen. Utvalget jobber blant annet med å skape et felles miljø blant advokatfullmektiger og yngre advokater, og arrangerer en rekke faglige og sosiale arrangementer.
Minde forteller at de hun har snakket med om Advokatkurset har vært veldig fornøyd, og hun har inntrykk av at dagens kurs fungerer godt.
– Folk sitter klare til å melde seg på når det åpnes for påmelding. Jeg opplever at kurset er godt skrudd sammen, og at det er mange gode forelesere som gir forskjellige typer innsikt.
At Advokatkurset blir med omfattende, er hun positiv til.
– Det kommer naturligvis an på hva det nye innholdet blir, men mer innhold som gjør deg robust og tryggere når du skal ut i bransjen er jeg positiv til.
– Hvis jeg skulle ønsket meg mer av noe, ville det vært dilemma-trening – mer trening på hvilke utfordringer du kan møte på i advokathverdagen.
Minde trekker frem en undersøkelse fra Advokatforeningen som viste at nesten halvparten av norske advokater har opplevd vold og trusler i advokathverdagen.
– Det er dessverre en del av bransjen, og for de som jobber, eller ønsker å jobbe, med strafferett for eksempel, hadde det vært veldig nyttig å ha vært igjennom temaet. Det er ikke alltid man vet hvilken del av bransjen man skal jobbe i når man tar advokatkurset.
Praktisk trening
Hun trekker også frem ulike typer dilemmaer du som advokat kan komme opp i møte med klienter.
– Der har man de etiske retningslinjene, som er gode, og jeg opplevde at temaet ble godt ivaretatt på advokatkurset, men enda litt mer praktisk trening hadde vært fint.
Når det gjelder arbeidspress i bransjen og spesielt press på fullmektiger og yngre advokater, er Minde usikker på om advokatkurset er rette sted for å ta opp det temaet. Hun viser til at de i YA arrangerer ulike kurs og en «survival guide» for fullmektiger. De har også tilbudt stressmestring og kurs i hvordan man bygger robusthet i bransjen.