Hevdet at alle tingrettsdommerne var inhabile
Kan alle dommerne i en tingrett anses som inhabile dersom flere av rettens dommere har dømt og fattet avgjørelser mot en og samme person i et stort antall saker?
Gulating lagmannsrett avsa nylig kjennelse i saken som gjaldt habilitetsspørsmål for dommere i Hordaland tingrett. Mannen som saken omhandlet, hevdet at alle dommere ved tingretten var inhabile til å behandle en erstatningssak han har anlagt mot staten.
«Persona non grata»
Saken har sitt utspring i en stevning inngitt til Hordaland tingrett i 2021, der saksøker krever erstatning fra staten. Mannen krevde saken overført fra Hordaland til Oslo tingrett fordi han ikke har tillit til at Hordaland tingrett kan behandle erstatningssaken upartisk. Saksøker begrunnet dette med han – etter å ha vært part i et 20-talls saker i domstolen, hvor han stort sett ikke føler seg rettferdig behandlet, ikke stoler på domstolen og at han føler seg som en «persona non grata» der.
Han hevdet at én spesifikk dommer var inhabil på grunn av tidligere saker og en mulig rolle som vitne i den pågående erstatningssaken, men mente at de fleste av dommerne ville være inhabile til å behandle saken hans, og krevde derfor saken overført til Oslo.
Ikke automatikk
Tingrettens sorenskriver vurderte at det ikke forelå grunnlag for å overføre saken til en annen domstol. Spørsmålet om habilitet for samtlige dommere ble likevel forelagt lagmannsretten.
Lagmannsretten vurderte habilitetsspørsmålet etter reglene i domstolloven og relevante rettskilder, inkludert menneskerettslige krav om en uavhengig og upartisk domstol.
Retten understreket at tidligere befatning med saker der vedkommende har vært part, ikke automatisk fører til inhabilitet for dommere, at habilitetsvurderingen må gjøres konkret, og at det må foreligge særlige forhold for å konstatere inhabilitet. I kjennelsen skriver Gulating lagmannsrett blant annet:
«Domstolloven har ingen regel om avledet inhabilitet. Det er derfor sikker rettspraksis for at inhabilitet for én eller flere dommere ikke uten videre fører til at de andre dommerne ved domstolen blir inhabile, se HR-2020-2116-U avsnitt 8 med videre henvisninger. For at inhabilitet skal konstateres, må det foreligge særlige forhold som gjør at det kan stilles spørsmål ved om kollegaene vil stå fritt ved avgjørelsen, se HR-2019-1392-U avsnitt 8. Dette innebærer at det ikke er tilstrekkelig at (navnet på saksøker, red.anm.) har vært involvert i mange saker ved Hordaland tingrett med utspring i det samme sakskomplekset, og heller ikke at situasjonen kan være at én eller flere av dommerne i tingretten skulle vise seg å være inhabile etter konkrete vurderinger. Det er i seg selv uten betydning at (navn på saksøker) ikke har tillit til objektiviteten til dommerne ved tingretten, jf. HR-2023-1883 avsnitt 12. Lagmannsretten har etter dette kommet til at ikke alle dommerne i Hordaland tingrett er inhabile til å behandle saken til (navn på saksøker)».
Overføres ikke
Gulating lagmannsrett avgjorde at spørsmålet om habilitet for enkeltstående dommere vil bli avgjort av tingretten i den videre behandlingen. Lagmannsretten konkluderte med at saken ikke overføres til en annen tingrett. Retten understreket at saken vil bli behandlet av en dommer som ikke har hatt tidligere saker med saksøker. Kjennelsen fra lagmannsretten, som ble avsagt 2. desember, var enstemmig.