Digitalsikkerhet: - Å gjennomføre EU-direktiv helt nødvendig i møte med et endret trusselbilde
Myndighetene må «forsere innsatsen» for samfunnssikkerhet, mener Juristforbundet i høring om forskrift til digitalsikkerhetsloven.
Forslag om forskrift til digitalsikkerhetsloven er ute på høring, og Juristforbundet er en av dem som kommer med innspill.
«Vi befinner oss i en svært usikker sikkerhetspolitisk situasjon med et forhøyet konfliktnivå, økende ustabilitet og verdens maktsentra deltar i et teknologikappløp. Hvor demokratienes samlede evne til å identifisere og motstå uønsket informasjonsinnflytelse fra fremmede makter eller andre aktører settes på helt nye prøver», skriver forbundet, og mener «Norge over tid har ligget bakpå» når det gjelder evne til å agere «basert på dette akselererende trusselbilde».
Det vises blant annet til at digitalsikkerhetsloven, som implementerer NIS1-direktivet, først trådte i kraft i Norge åtte år etter at direktivet ble vedtatt i EU. Direktivet gjelder tiltak for nettverks- og informasjonssikkerhet og skal sikre et høyt felles nivå for sikkerhet i hele EU.
- Allerede utdatert
«Implementeringen av EUs NIS1-direktiv i norsk lov er et viktig og helt nødvendig skritt i møte med et endret trusselbilde (…) Samtidig ser vi en utfordring med at gjennomføringen av NIS1 i norsk rett allerede er utdatert, idet EUs Nettverks- og informasjonssikkerhetsdirektivet 2 (NIS2) har utvidet det opprinnelige grunnlaget for tiltak for håndtering av cybersikkerhetsrisiko og rapporteringsforpliktelser til å inkludere flere sektorer og kritiske organisasjoner», skriver Juristforbundet i høringen.
Juristforbundet kommer med flere anbefalinger til forslaget til ny digitalsikkerhetsforskrift: Som harmonisering med overlappende regelverk og tydeliggjøring av tilsynets veiledningsplikt med behov for å utarbeide en veileder som inkluderer risikovurderinger, håndtering av risiko, og beste praksis for å oppfylle NIS1- og NIS2-kravene.
- Forsere innsatsen
«Å gjennomføre EUs NIS1-direktiv i norsk lov, er et viktig og helt nødvendig skritt i møte med et endret trusselbilde. Juristforbundet håper at dette innebærer et klart signal om at myndighetene forserer innsatsen for å sikre vår samfunnssikkerhet innenfor områder som forebyggende sikkerhet, situasjonsforståelse og digital etterretning», skriver Juristforbundet.