Seier for Akademikerne i Rikslønnsnemnda

– Vi har hatt en sterk tro på vår sak og er veldig glade for at nemnda gir oss medhold, sier Kari Tønnessen Nordli, leder i Akademikerne stat.

Streiketog fra politihuset til Stortinget (Foto: Juristen)
Streiketog fra politihuset til Stortinget under vårens streik i staten (Foto: Juristen)

Onsdag kom kjennelsen fra Rikslønnsnemnda etter vårens streik i staten. Nemnda falt ned på en videreføring av Akademikernes og Unios tariffavtaler.

Akademikerne, som Juristforbundet er en del av, gikk til streik etter at staten i lønnsoppgjøret satte et ultimatum om at det kun skal være én tariffavtale i staten, og dermed forsøkte å frata Akademikerne deres tariffavtale gjennom nærmere ti år. Streiken ble stoppet med tvungen lønnsnemnd.

Kari Tønnessen Nordli (Foto: Akademikerne)
Kari Tønnessen Nordli (Foto: Akademikerne)

Akademikernes system innebærer at den økonomiske rammen forhandles sentralt, men at selve forhandlingene skjer ute i de enkelte virksomhetene.

– Avtalen vår har blitt utviklet gjennom mange års arbeid, i samarbeid med staten. Nå ser vi frem til å videreutvikle avtalen for å møte behovene for høy kompetanse i offentlig sektor i årene fremover, sier Tønnessen Nordli i en pressemelding.

- Ville betydd LOs lønnspolitikk

Juristforbundets president, Sverre Bromander og leder i Juristforbundet Stat, Rannveig Sørskaar, uttaler på forbundets nettside at de er glad for at vårens streik ga dette resultatet.

Rannveig Sørskaar og Sverre Bromander (Foto: Thomas Haugersveen)
Rannveig Sørskaar og Sverre Bromander (Foto: Thomas Haugersveen)

– Jurister er villige til å streike for det som er viktig – og vi vinner frem. Vi har tro på at vi som ansvarlige parter kan finne de beste løsningene sammen, men denne gangen var det ikke nok, sier de.

– Vi kunne ikke akseptere statens ultimatum om én tariffavtale. Det ville i praksis betydd at jurister i staten måtte forhandle lønn etter LOs lønnspolitikk.