Skal forske på bruk av KI ved juridiske avgjørelser

Det empiriske grunnlaget i forskningsprosjektet skal hentes fra skatte- og trygdeforvaltningen.

Henrik Palmer Olsen, Ragna Aarli og Synne Sæther Mæhle (Foto: UiB)
Henrik Palmer Olsen, Ragna Aarli og Synne Sæther Mæhle (Foto: UiB)

Forskningsrådet gir 12 millioner kroner i finansiering til prosjektet «Explainability requirements for AI used in legal decision-making» (LEXplain).

Prosjektet skjer i et samarbeid mellom UiB og Københavns Universitet og tar mål av seg å «gi et bedre kunnskapsgrunnlag for hvordan kunstig intelligens praktisk kan brukes som et effektiviserende hjelpemiddel for å ta juridiske beslutninger i rettsvesenet og i offentlig forvaltning», melder UiB.

Fra juridisk fakultet ved UiB deltar Ragna Aarli og Synne Sæther Mæhle, samt Henrik Palmer Olsen som har sin hovedstilling ved Københavns Universitetet, men som også er tilknyttet UiB gjennom en professor II-stilling.

Forklarbar KI

– Utviklingen innen KI-teknologien gjør det nå mulig å bruke KI til å understøtte juridisk arbeid. Per i dag har vi imidlertid ikke nok kunnskap om det er mulig å bruke teknologien som et hjelpemiddel til å ta avgjørelser som ikke bare er raske, men som også er riktige og godt begrunnet. Vi vet heller ikke nok om hvordan personene som til syvende og sist tar avgjørelsene blir påvirket av å samarbeide med KI-systemer, sier Palmer Olsen.

Utforsking av ”forklarbar kunstig intelligens” (XAI) er en viktig del av prosjektet. Det er betegnelsen på KI-verktøy som er utviklet for ikke bare å levere raske resultater, men som også skal kunne gi brukeren forståelige forklaringer på prosessen.

– Vi skal undersøke hvor langt det lar seg gjøre å bruke forklarbar kunstig intelligens i juridiske beslutningsprosesser uten å gå på akkord med de rettsstatlige kravene til begrunnelsen for beslutningen, sier Ragna Aarli.

Skatt og trygd

– Det empiriske grunnlaget vil vi hente fra skatte- og trygdeforvaltningen i Norge og Danmark. Vi vil blant annet kode et utvalg avgjørelser fra disse rettsområdene og gjennomføre intervjuer med et utvalg beslutningstakere som skal få treffe avgjørelser med en «KI-assistent» i konstruerte test-saker. Resultatene fra disse kan vi deretter sammenlikne med de «ekte» sakene, sier hun i pressemeldingen fra UiB.