Riksadvokaten krever opprydding - frykter feilaktige vedtak og bøter til mindreårige
Riksadvokaten ber Politidirektoratet og Tolletaten om å endre praksis for utstedelse av forenklede forelegg til mindreårige. Det kartlegges nå om mindreårige har måttet sone fengselsstraff som følge av feil praksis.
POD er i full gang med å kartlegge omfanget av det som kan være en mulig skandale innen toll, politi- og påtale i saker som gjelder utstedelse av forenklede forelegg til mindreårige i trafikksaker, fritids- og småbåtsaker, samt tollovertredelser.
I et brev fra Riksadvokaten påpekes omfattende systemfeil som har resultert i feilaktige vedtak og urettmessige bøter til mindreårige. Brevet ble sendt adressater innen toll- politi og påtale i slutten av august, og får nå en omfattende oppfølging.
Er siktede mindreårig, må både han og «hans verge» vedta et forelegg, jf. Straffeprosessloven § 83. Undersøkelser gjort av Politidirektoratet og Tollvesenet viser at det ofte har vært ansett som tilstrekkelig å innhente signatur fra én verge, uten å sikre varsling av den andre vergen. I praksis, og i all hovedsak, far og mor.
Ungdom kan også urettmessig ha fått tilbakeholdt retten til å få kjøre bil, som følge av å ha blitt ilagt forelegg som er vedtatt med underskrift av kun én verge.
I tillegg til urettmessige forelegg kan enkelte mindreårige ha fått subsidiær fengselsstraff for bøter som ikke er betalt, til tross for at loven fra 2012 eksplisitt forbyr dette.
I brevet fra Riksadvokaten, som er signert av assisterende riksadvokat Torunn Salomonsen Holmberg og statsadvokat Helene Bærhug Hansen, heter det blant annet:
«Politidirektoratet og Tolletaten, formentlig i samråd med Statens innkrevingssentral, bes identifisere eventuelle saker etter 20. januar 2012 der personer som var under 18 år på handlingstidspunktet har sonet subsidiær fengselsstraff ilagt i forenklede forelegg.»
Forbudt siden 2012
Riksadvokaten påpeker at forskriftene som gir grunnlag for disse foreleggene – som blant annet reguleres av vegtrafikkloven og småbåtloven – kan ha blitt tolket i strid med straffeloven § 55 tredje ledd. Denne paragrafen forbyr ileggelse av subsidiær fengselsstraff til mindreårige, et prinsipp som riksadvokaten mener også skal gjelde forenklede forelegg.
Til tross for lovendringen i straffeloven i 2012, har forskriftene ikke blitt oppdatert for å reflektere forbudet mot fengselsstraff for mindreårige, noe som har ført til ulovlig praksis, ifølge Riksadvokaten, som skriver følgende:
«Så langt det er blitt ilagt forenklede forelegg i tråd med forskriftene og dermed fastsatt subsidiær fengselsstraff i saker der gjerningspersonen var under 18 år på handlingstidspunktet, er de aktuelle foreleggene lovstridige på dette punkt.»
Etter at Riksadvokaten slo alarm, har Politidirektoratet gått i gang med å undersøke saken i full bredde. Den 8. oktober sendte POD et oppfølgingsbrev til politidistrikter og relevante myndigheter. Der instruerer POD politietaten til å prioritere saken.
POD har i samarbeid med Statens innkrevingssentral startet arbeidet med å identifisere alle ubetalte forenklede forelegg som er utstedt til mindreårige uten begge vergers signatur, for å sikre at disse blir korrekt behandlet.
Dette omfatter både mulig annullering av forelegg og tilbakebetaling av innbetalte bøter dersom de ikke er gyldig vedtatt.
Forelegg gjennom app
Politidirektoratet satte en frist for politidistriktene om å rapportere tilbake. Innen 11. oktober 2024 ble distriktene bedt om å opplyse om navn og e-postadresse til kontaktpersoner som skal motta lister over ubetalte forelegg fra Statens innkrevingssentral. I brevet understrekes at oppfølgingsarbeidet skal prioriteres høyt, og det påpekes at en endelig oversikt over forelegg med aktive prikker fortsatt er under utarbeidelse.
Videre har Politidirektoratet informert om at trafikk-appen, som brukes for utstedelse av slike forelegg, for tiden ikke vil være tilgjengelig for saker som gjelder mindreårige, da den krever omfattende oppdateringer for å møte kravene om vergers vedtakelse. Inntil dette er løst, benyttes papirblanketter hvor begge vergene må signere.
POD opplyste i juni i år at så mange som 2.500 unge mellom 15 og 18 år har fått forenklet forelegg gjennom appen etter at politiet tok den i bruk i 2020. Videre undersøkelser viser imidlertid at uberettigede forelegg kan være ilagt mindreårige så lenge som 18 år før appen ble tatt i bruk, etter lovendringen 20. januar 2012.
Prikker og tilbakeholdelse av førerkort
I PODs brev av 8. oktober i år har politiet også blitt pålagt å sikre at eventuelle prikker og tilfeller der førerkort er blitt tilbakeholdt på grunn av ugyldige forelegg, blir vurdert og korrigert. Eventuelle prikker registrert på ugyldige forelegg vil bli slettet fra prikkregisteret.
Saken kan få store konsekvenser ettersom påtalemyndigheten nå vurderer å annullere ugyldige forelegg og tilbakebetale innbetalte bøter.
Politidirektoratet presiserer at alle politidistrikt må sikre korrekt legalitetskontroll og prioritere arbeidet med gyldighetskontroller i tråd med Riksadvokatens føringer for å beskytte mindreåriges rettssikkerhet.