Jusstudentene: - Må vurderes pålegg om KI-relaterte fag som et obligatorisk element i studiet
Teknologiske emner må bli en integrert del av jusutdanningen, mener Juristforbundet i budsjetthøring på Stortinget. - Digitalt utenforskapet for oss kan få alvorlige konsekvenser, og det er et rettssikkerhetsproblem, sier leder for studentene.
I dag er det åpen høring i Stortingets utdannings- og forskningskomité om statsbudsjettet for 2025. Juristforbundet stilte med president Sverre Bromander og leder for studentseksjonen Anne-Kristine Roland.
I et skriftlig høringsinnspill bes det om anmodningsvedtak for å initiere en utredning av samfunnets nåværende og fremtidige juristbehov, samt kartlegge behovet for etter- og videreutdanningsbehovet for norske jurister i statlig og kommunal sektor.
«Dette med særlig fokus på digitalisering og utfordringene knyttet til kunstig intelligens», mener forbundet.
Det etterlyses også styrking av rettsvitenskapelig forskning og om at det særskilt utredes rettsvitenskapens rolle i møte med den digitale og internasjonale utviklingen og samfunnets behov.
Vurdere KI som obligatorisk element
Når det gjelder jusutdanningen, ber forbundet om at Regjeringen må vurdere å pålegge utdanningsinstitusjonene å inkludere KI-relaterte fag som et obligatorisk element i jusstudiet og «samtidig se hen til blant annet Finland og andre sammenliknbare land hva angår juridisk teknologi og KI gjennom forskningsprosjekter, bransjepraksis og enkeltinstitusjoner som har eksperimentert med og implementert KI-verktøy».
«For å møte fremtidens krav, er det nødvendig at teknologiske emner blir en integrert del av jusutdanningen», mener Juristforbundet.
- Vi erkjenner at dette går ganske langt når det gjelder studiestedenes autonomi, men spørsmålet vi må stille er om vi kan la den digitale utviklingen skje autonomt, uten en klar retning og ramme fra myndighetene, særlig med tanke på innbyggernes behov og rettigheter, sa studentleder Anne-Kristine Roland under høringen.
- Jussen er ganske konservativ, og det var først i 2018 at vi fikk mulighet til å bruke lovdata på eksamen. Digitaliseringen i samfunnet påvirker, og kommer til å påvirke, forskjellige deler av rettssystemet vårt i enda større grad. I 2024 lærer de fleste ingenting eller minimalt om kunstig intelligens og digitalisering i løpet av studiet. Dette digitale utenforskapet for oss kan få alvorlige konsekvenser, og det er et rettssikkerhetsproblem, sa hun.