Eldreomsorgen: Lav tillitt til at lovbrudd rettes opp

4 av 10 har i liten grad tillit til at lovbrudd i eldreomsorgen rettes opp, ifølge undersøkelse.

Illustrasjonsfoto: Pixabay
Illustrasjonsfoto: Pixabay

Spørreundersøkelsen om norsk eldreomsorg er utført av Verian på oppdrag fra Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM).

Den viser at 40 % ikke har tillit til at myndighetene rydder opp når det avdekkes lovbrudd i eldreomsorgen. Tilliten til at myndighetene retter opp i lovbrudd er mindre blant respondentene som oppgir at de er pårørende.

Dessuten er det mange som ikke vet hvor de skal si ifra om brudd på rettigheter: Kun 27 % er ganske eller helt enig i at de vet hvor de kan si ifra om brudd på eldres rettigheter i helse- og omsorgssektoren i sin kommune.

Kjenner til uverdig behandling

I tillegg viser undersøkelsen også at 32 % mener hjelpetrengende eldre ikke blir godt ivaretatt i norsk eldreomsorg. Og nesten halvparten (48 %) tror ikke at eldreomsorgen vil være i stand til å ivareta dem på en god måte om de får behov for hjelp når de blir gamle.

27 % kjenner til at noen i sin omgangskrets har vært utsatt for uverdig behandling i eldreomsorgen.

Etterlyser rettssikkerhetsmekanismer

NIMs assisterende direktør Gro Nystuen sier i en pressemelding at funnene er alarmerende.

Gro Nystuen (Foto Hanna Johre)

– NIM har over lengre tid advart om rettighetsutfordringer i norsk eldreomsorg. Disse funnene bør være en vekker for myndighetene, og understreker behovet for tiltak som bedre ivaretar rettighetene til hjelpetrengende eldre, sier hun.

– Eldreomsorgen skal ivareta noen av de mest sårbare i samfunnet vårt. Da er det nødvendig med solide rettssikkerhetsmekanismer, som sørger for at urett avdekkes og rettes opp i. Det er bekymringsfullt at kun en fjerdedel vet hvor de kan si ifra, når samtidig så mange sier at de kjenner til uverdig behandling, sier Nystuen.

– Myndighetene har en rettslig plikt

NIM viser til at de tidligere har skrevet to rapporter om eldres menneskerettigheter og blant annet pekt på at myndighetene må styrke innsatsen innenfor områder som vold og overgrep, tvungen helsehjelp, underernæring og uheldig legemiddelbruk.

– Myndighetene har en rettslig plikt til å ivareta eldres menneskerettigheter. Likevel ser vi at disse utfordringene vedvarer over tid og det er få tegn til bedring, sier Nystuen.

NIM viser også til at undersøkelsen kommer i kjølvannet av at en rekke ulike aktører har påpekt mangler i norsk eldreomsorg de senere årene, inkludert Helsetilsynet, Sivilombudet, Riksrevisjonen og statsforvalterne.