Akademikerne skuffet over studiestøtte og satsing på forskning

– En knapp prisjustering av studielånet på 2,9 prosent i neste års statsbudsjett monner ikke, sier lederen i Akademikerne.

Lise Lyngsnes Randeberg (Foto: Akademikerne)
Lise Lyngsnes Randeberg (Foto: Akademikerne)

Dagens studiestøtte er på rett i overkant av 151 000 kr. I forslaget til statsbudsjett foreslår regjeringen å øke den til 156 090 kr.

– Det er skuffende. Studentene er en av gruppene i samfunnet som har minst å rutte med. I en tid med stigende priser er økonomien historisk trang for mange studenter, sier Lise Lyngsnes Randeberg, leder i Akademikerne, i en pressemelding.

Men Regjeringen forslår at de som bosetter seg og jobber i distriktskommuner skal få slettet 25 000 kroner av studielånet sitt hvert år.

– Dette er helt feil prioritering. Det er først og fremst under studiene at det er behov for mer penger. Disse pengene burde vært brukt til å øke studiestøtten, mener Randeberg.

Forskning

Randeberg og Akademikerne kritiserer også nivået for satsing på forskning i budsjettet.

– Mens nabolandene våre øker sine investeringer i forskning og innovasjon, behandler regjeringen forskning som en salderingspost på statsbudsjettet, sier hun.

– Regjeringen skuffer. Heller ikke egne uttalte ambisjoner klarer de å følge opp med penger i statsbudsjettet. De la for kort tid siden frem sin digitaliseringsstrategi med ambisjoner for forskningsfeltet – men finanseringen uteblir, sier Randeberg.

Neste års statsbudsjett viser at regjeringen foreslår en samlet bevilgning til forsking og utvikling på 48,5 milliarder kroner, en realnedgang på 3,5 prosent, ifølge Akademikerne.