Tegnet alvorlig bilde av kamp mot kriminelle nettverk

- Det blir antakelig verre, før det blir bedre. Og denne kampen har ikke en slutt-tid.

F.v. Vegard Valestrand, Kristin Kvigne, Inger Coll og Helge André Njåstad (Foto: Tore Letvik)
F.v. Vegard Valestrand, Kristin Kvigne, Inger Coll og Helge André Njåstad (Foto: Tore Letvik)

Det sa Bjarte Espe, visepolitimester i Innlandet politidistrikt, da han fredag orienterte om «etterretningsbildet» på kriminelle nettverk i Norge, under et frokostseminar på Juristenes Hus i Oslo.

Seminaret, som tok for seg kampen mot kriminelle nettverk, ble arrangert av Politijuristene og interessen var stor. Kurslokalet JusLab var fylt til randen og rundt 600 fulgte seminaret på streaming da Politijuristens leder Marianne Børseth Steensby ønsket velkommen.

Bjarte Espe innledet om trusselen fra kriminelle nettverk og i et panel satt Kristin Kvigne, sjef for Kripos, Inger Coll, «inndragningsspesialist» og politiinspektør ved Politihøgskolen (PHS), samt Helge André Njåstad (Frp), leder av Stortingets justiskomité. Debatten ble ledet av Juristforbundets kommunikasjonsrådgiver Vegard Valestrand.

Over 70 nettverk

Det var enighet om at trusselen fra kriminelle nettverk er betydelig og økende i Norge – at de ofte opererer på tvers av landegrenser og politidistrikter, at de er tilpasningsdyktige mot nye lover og tiltak, og at de ofte har store ressurser. Det ble opplyst at det er over 70 slike nettverk som operer i Norge.

Bjarte Espe er visepolitimester i Innlandet politidistrikt (Foto: Tore Letvik)

Alvoret i situasjonen gjenspeiles i at Regjeringen skal bruke flere hundre millioner kroner på å bekjempe kriminelle nettverk i Norge: I revidert nasjonalbudsjett kom det 300 millioner til satsing på bekjempelse av kriminelle nettverk og satsingen videreføres med 600 millioner i budsjettet for 2025.

Et av spørsmålene under seminaret var hvordan man skal klare å ta de store fiskene.

- Da trenger man mye kompetanse og mange snører i vannet, sa Espe.

Og det er viktig at man lykkes med det:

- Samfunnstruende kriminalitet er ventet å øke fremover. Vi er bekymret for voldsbruken de er villig til å utføre for å nå sine mål, sa Espe og viste til at trusselen fra slike nettverk er historisk høy i Europa og at det rammer også Norge.

I Norden peker Sverige seg særlig ut, sa han,

- Da er det kort vei til oss. Og Norge er attraktivt for kriminelle. Det må vi endre. Og dette er ikke bare et storbyfenomen lenger. En økt satsing mot dette nå gir oss en mulighet, men vi må også stå i det over tid.

Inndraging

Kristin Kvigne sa det blir avgjørende med en helhetlig satsing i kampen mot kriminaliteten, at det ikke kan skje for fragmentert.

- Vi kan ikke la kriminaliteten få sette seg fast og bli en integrert del av samfunnet, slik vi ser i andre land, sa hun.

Inndragning av kriminelles verdier er et virkemiddel som er viktig i den sammenheng.

Men Inger Coll ved PHS var opptatt av at dette skjer i altfor liten grad i dag og viste til en rapport som viser at det har skjedd lite på dette feltet de siste 25 årene.

- Både verktøyene og ressursene må styrkes, sa Helge André Njåstad fra justiskomiteen.

Langtidsplan for politiet

Panelet var spent på hva som kommer i langtidsplan for politiet, slik det allerede gjøres for Forsvaret, som Stortinget har bestemt nå skal lages. Det skal også settes ned et utvalg som skal vurdere hvilke oppgaver politiet skal utføre og hva som skal prioriteres.

Regjeringen har varslet at man skal se på en mer langsiktig styring av politiet allerede i forbindelse med statsbudsjettet denne høsten.

Argumenter i forbindelse med dette handler om at politiet trenger mer forutsigbarhet enn i dag, hvor man styrer fra budsjett til budsjett – og at en flerårig plan vil gi politiet mulighet til å jobbe mer langsiktig og følge de store linjene.