Sivilombudet reagerer på saksbehandlingstid i politidistrikter

To politidistrikter bryter god forvaltnings- og påtaleskikk ved lang saksbehandlingstid på innsyn i straffesaksdokumenter, uttaler Sivilombudet.

(Illustrasjonsfoto: Thomas Haugersveen)
(Illustrasjonsfoto: Thomas Haugersveen)

Det er i to uttalelser Sivilombudet slår fast at Øst og Sør-Øst politidistrikt bryter god forvaltnings- og påtaleskikk, både når det gjelder behandlingstid og krav til foreløpig svar.

Øst politidistrikt brukte ifølge ombudet over fire måneder på å gi klageren utskrift av saksdokumentene i en henlagt straffesak der han var anmeldt eller mistenkt. I den andre saken brukte Sør-Øst politidistrikt to og en halv måned på å gi klageren utskrift av saksdokumenter i tre avsluttede straffesaker der han har vært mistenkt eller siktet.

«I forbindelse med undersøkelsene har vi fått inntrykk av at dette er et problem i flere andre saker og politidistrikter. Vi har derfor orientert Riksadvokaten om uttalelsene», skriver Sivilombudet.

Økning av henvendelser

Om Øst politidistrikt, skriver Sivilombudet at politidistriktet har opplyst at det ikke foreligger statistikk for behandlingstiden for krav om utskrift av straffesaksdokumenter, men at det tilstrebes at behandlingstiden ikke skal overstige én måned.

«Det er oppgitt at politiet har registrert en økning av henvendelser med anmodning om innsyn i straffesaker, noe som har ført til at det går med mye tid til behandling av slike krav», skriver ombudet.

Ber om tilbakemelding

Sivilombudet sier at det er grunn til å tro at behandlingstiden i flere andre saker også er i strid med god påtaleskikk.

Også når det gjelder Sør-Øst politidistrikt, skriver ombudet det grunn til å tro at det gjelder flere saker.

«Ombudet ber derfor Sør-Øst politidistrikt om en tilbakemelding om behandlingstiden i tilsvarende type saker innen utløpet av januar 2025», heter det i uttalelsen.