Brudd i lønnsforhandlingene i kommunesektoren

Lønnsoppgjøret i både KS-området og Oslo kommune går til mekling.

Akademikernes Tonje Leborg i samtale med Mette Nord fra Fagforbundetog Trond Ellefsen fra YS Kommune ved oppstarten av forhandlingene. (Foto: Juristen)

Akademikerne, som Juristforbundet er en del av, brøt forhandlingene i kommunesektoren natt til onsdag, omkring fire timer etter fristen ved midnatt.

– Det har vært krevende forhandlinger og KS har vist liten vilje til å komme oss i møte, sier leder i Akademikerne kommune Tonje Leborg i en pressemelding.

– Vi har krevd et godt økonomisk oppgjør og lokal lønnsdannelse for våre lektorer. Tilbudet fra KS var rett og slett ikke godt nok for våre medlemmer, sier Leborg.

– Kommune-Norge er helt avhengig av høyt utdannede for å levere gode og sikre tjenester som vi som innbyggere forventer, sier hun.

De andre hovedsammenslutningene kom i mål med forhandlingene med KS.

– KS er fornøyd med at vi ble enige med LO, Unio og YS om en forhandlingsløsning i tariffoppgjøret i kommunesektoren, men beklager at Akademikerne valgte å bryte forhandlingene før de var ferdige, sier Tor Arne Gangsø, direktør for arbeidsliv i KS.

Oslo kommune

Også i Oslo kommune, som er et eget tariffområde, ble det brudd for Akademikerne. Bruddet var et faktum kort tid før fristen ved midnatt.

– Det har vært en god tone og konstruktive forhandlinger med Oslo kommune. Dessverre kom vi ikke i havn med et resultat som alle partene kunne akseptere, sier Akademikernes Julius Okkenhaug i en pressemelding.

Akademikerne skriver at de krevde reallønnsvekst og en endring av lønnssystemet for medlemmene i Oslo som sikrer dem lokale, kollektive forhandlinger og at «Oslo er den eneste arbeidsgiveren i offentlig sektor som ikke har modernisert sitt lønnssystem for Akademikernes medlemmer».

Også LO, Unio, og YS har gått til brudd med Oslo kommune.

Begge oppgjørene, KS-området og Oslo kommune, går nå til mekling, med frist 23. mai klokken 24.00