Oppstart for lønnsoppgjøret i kommunene

– Vi krever reallønnsvekst for våre medlemmer. Lønnsgapet til privat sektor kan ikke fortsette å øke, sier Tonje Leborg i Akademikerne kommune.

F.v. Geir Røsvoll (Unio), Tonje Leborg (Akademikerne), Mette Nord (Fagforbundet), Trond Ellefsen (YS) og Tor Arne Gangsø fra KS. (Foto: Juristen)
F.v. Geir Røsvoll (Unio), Tonje Leborg (Akademikerne), Mette Nord (Fagforbundet), Trond Ellefsen (YS) og Tor Arne Gangsø fra KS. (Foto: Juristen)

Mandag kl 13 startet hovedtariffoppgjøret i KS-området, og Leborg overleverte årets krav til KS.

– Kampen om høyt utdannede er stor og kommunene må bruke lønn for å sikre seg og beholde dyktige ansatte med spisskompetanse, sier leder i Akademikerne kommune Tonje Leborg i en pressemelding.

Akademikernes Tonje Leborg i samtale med Mette Nord fra Fagforbundet
og Trond Ellefsen fra YS Kommune (Foto: Juristen)

Akademikerne forhandler for over 28 000 medlemmer i kommunene. De fleste av disse får lønnen sin forhandlet lokalt og kollektivt på arbeidsplassene.

«Det vil si at de lokale tillitsvalgte forhandler direkte med arbeidsgiver om hele lønna. Det er bra fordi kommunene på den måten kan bruke lønn som et virkemiddel for å beholde og rekruttere de folkene med den kompetanse de trenger», skriver Akademikerne.

– Vi mener arbeidsgiverne må bruke lønn som virkemiddel for å rekruttere og beholde høyt utdannede. Derfor krever vi et lønnssystem med kollektive lokale forhandlinger uten sentrale føringer for alle Akademikernes medlemmer, sier Leborg.

Fristen for å komme til enighet er tirsdag 30. april kl 24.