– Det er et absolutt krav å beholde vår avtalemodel

Akademikerne varsler igjen at det blir streik hvis staten tvinger gjennom en felles avtale for alle hovedsammenslutningene.

Kari Tønnessen Nordli (Foto: Mikkel Moe, Tekna)
Kari Tønnessen Nordli (Foto: Mikkel Moe, Tekna)

Mandag startet forhandlingene i hovedtariffoppgjøret i staten. Akademikerne forhandler på vegne av 42 769 høyt utdannede, inkludert Juristforbundets medlemmer.

– I årets lønnsoppgjør krever vi reallønnsvekst for våre medlemmer. Et absolutt krav er å beholde vår egen avtalemodell, hvor alle lønnsmidlene fordeles ut til lokale kollektive forhandlinger i virksomhetene, sier Kari Tønnessen Nordli, leder i Akademikerne stat, i en pressemelding.

Hun har tidligere varslet at Akademikerne går ut i streik "hvis staten tvinger gjennom en felles avtale" for alle hovedsammenslutningene.

– Det er et absolutt krav å beholde vår avtalemodell i staten. Den sikrer at alle lønnsmidlene fordeles ute i virksomhetene gjennom lokale, kollektive forhandlinger, sier Kari Tønnessen Nordli.

Oslo kommune

Det var i dag også start på tariffoppgjøret i Oslo kommune. Også her krever Akademikerne reallønnsvekst, men også lokale, kollektive forhandlinger.

«Oslo har som eneste kommune i landet et gammeldags og sentralisert system, som Akademikerne krever at moderniseres. I resten av landets kommuner, staten og i sykehusene har Akademikernes medlemmer, med unntak av lektorene, lokale, kollektive forhandlinger», skriver Akademikerne i en pressemelding.

– Oslo kommune har et antikvarisk lønnssystem. Det er på tide at det endres til et lønnssystem som er bedre egnet til å rekruttere og beholde folk med kompetanse som man er helt avhengig av, og som belønner kunnskap, innsats og ansvar, sier forhandlingsleder for Akademikerne i Oslo kommune, Julius Okkenhaug.