Vil gi mer og bedre undervisning på jusstudiet

Fra året som har gått vil Karl Harald Søvig trekke frem den pågående reformen av jusstudiet i Bergen, hvor de nå har vedtatt en omfattende omlegging av 5. år og innfører «Bergensmodellen» også på siste år av studiet.

Karl Harald Søvig. Foto: André Kvalvågnes-UiB
Karl Harald Søvig. Foto: André Kvalvågnes-UiB

Søvig er dekan ved juridisk fakultet på Universitetet i Bergen.

– Vi setter inn ressurser for å gi mer og bedre undervisning med sikte på faglig fordypning.

– Vi gjør også en del endringer knyttet til masteroppgaven. Dette har også vært en vanskelig sak fordi en del studenter har vært skeptiske til redusert valgfrihet som følge av at en del undervisningen vil bli obligatorisk, forteller han.

For egen del trekker Søvig frem at han har vært medlem av to offentlige utredninger som har levert innstilling i løpet av året: NOU 2023: 7 Trygg barndom, sikker fremtid— Gjennomgang av rettssikkerheten for barn og foreldre i barnevernet og NOU 2023: 29 Ny abortlov.

– Gjennom diskusjonene i disse utvalgene og med fagfolk fra andre felt, har jeg lært mye om jussens rolle i samfunnet.

Forskning

Når han kikker inn i spåkula for året som kommer, sier Søvig han mener kunstig intelligens på sikt vil endre juristhverdagen på en måte som få overskuer konsekvensene av, men at det er usikkert hvor mye som vil skje i 2024.

– For egen del håper jeg at manglende ressurser til rettsvitenskapelig forskning vil komme på dagsorden i 2024, selv om jeg tviler på at det vil skje. Vi styrer moderne samfunn gjennom lover og regler, og disse blir stadig mer komplekse.

– Jeg undrer meg over at myndighetene bruker så lite ressurser på å forske på rettsreglene, både innholdet av dem og om de oppnår ønsket effekt.