KI i 2023: – Det har gått opp for de fleste at dette vil endre arbeidslivet i årene fremover

Også hos advokatfirmaet Thommessen har det skjedd mye, spesielt med tanke på bruk av AI, det siste året. 2023 er året hvor bruken virkelig har eksplodert, sier Sverre Tyrhaug, advokat og administrerende partner.

Sverre Tyrhaug. Foto: Thommessen
Sverre Tyrhaug. Foto: Thommessen

– Det har gått opp for de fleste at denne teknologien kommer til å endre arbeidslivet i årene fremover – inkludert arbeidshverdagen til advokater og hvordan vi driver et advokatfirma.

Tyrhaug forteller at de hos Thommessen har sett at spørsmål knyttet til implementering og bruk av AI-verktøy er noe som opptar en rekke klienter på tvers av bransjer.

Tidligere i høst samlet advokatfirmaet rundt 150 klienter i sine egne lokaler til lanseringen av Thom­messens AI Hub – deres AI-ressurser til nærings­livet.

– I den forbindelse har vi også utviklet et AI-kompass, en test som hjelper deg med å identifisere problemstillinger og potensiell risiko når du skal ta i bruk AI i virksomheten. Vårt budskap er at det er fullt mulig å ta i bruk teknologien allerede i dag, men det er viktig å sikre en trygg implementering, sier Tyrhaug.

Advokatfirmaet har også tatt i bruk AI internt med sin egen ThommessenGPT.

– I trygge rammer oppfordrer vi alle i firmaet til å gjøre seg kjent med teknologien og få erfaring med hvordan det kan effektivisere arbeidet. Samtidig som man er oppmerksom på at generativ AI kan produsere feil eller utilfredsstillende svar, og at det derfor er viktig at alle svar kvalitetssikres før de tas i bruk. 

AI og klima

Sverre Tyrhaug tror på ingen måte det blir slutt på AI-snakket i året som kommer.

– Det kommer en skog av løsninger mot oss i advokatbransjen, som for alle andre bransjer, og hvordan vi jobber med dette blir viktig.

Videre trekker han frem at det i takt med økende geopolitiske spenninger, vil bli viktigere enn noen gang å være klar over hvilken regulatorisk og forretningsmessig risiko virksomheten er eksponert for.

– For å kunne være gode strategiske rådgivere for næringslivet, er det helt sentralt at vi advokater har innsikt i både regelverk og forventninger som springer ut fra geopolitiske forhold og sikkerhetspolitikk, og også tenke tilstrekkelig fremover på hva som er lurt i det landskapet vi er i og beveger oss inn i.

Til slutt peker advokaten på at bærekraft og klimarisiko fortsatt vil være en stor del av jurister og advokaters arbeidshverdag i 2024.

– 2023 har vært preget av ekstermvær, og klimaforskere slo allerede tidlig i høst fast med høy grad av sikkerhet at 2023 kommer til å bli det varmeste året siden systematiske målinger begynte. EUs ”Fit for 55”-pakke behandles, vedtas og gjennomføres usedvanlig raskt i EU, og det med god grunn. Skal EU klare å nå målet om å kutte utslippene i EU med 55 prosent innen 2030, så ­haster det. Flere av lovforslagene i pakken trer i kraft 1. januar 2024.

– Som advokater er vår rolle å rådgi både klienter som er eller vil bli direkte underlagt nye bærekraftsregler, og virksomheter som kan treffes mer indirekte. I tillegg til å være strategisk sparringpartner som hjelper klientene med å ligge i forkant av regelverksutviklingen.

– Hva husker du best fra jusåret? 

– Det jeg husker best fra jusåret er dessverre hvordan folkeretten fortsatt er svært aktuell og et viktig diskusjonstema, med krig, lidelser og fastlåste konflikter i Ukraina og Israel/Gaza

– Er det en jurist du synes har utmerket seg?

– Fani Willis, Fulton County District Attorney. Sier seg vel selv, men imponerende hvordan hun har anlagt saken mot Trump i Georgia.