Dommerforeningen ber regjeringen om å respektere Fosen-dommen

– Nå må regjeringen og Stortinget respektere dommen. Hvis ikke svekkes tilliten til rettsstaten, sier Dommerforeningen.

Kirsten Bleskestad (Foto: Thomas Haugersveen)
Kirsten Bleskestad (Foto: Thomas Haugersveen)

I oktober 2021 kom dommen fra Høyesterett, som sa at vedtaket om tillatelse til vindkraftutbygging på Fosen var ugyldig. To år senere er vindkraftanleggene fortsatt i drift.

­– Dommerforeningen minner om at Høyesteretts dom er endelig straks den er avsagt. Det betyr at dommen må respekteres også i en midlertidig fase, fram til nye vedtak er truffet, skriver foreningen i en pressemelding.

Sendt brev til Regjeringen og Stortinget

I et brev til stortingspresident Masud Gharahkani og statsminister Jonas Gahr Støre oppfordrer Dommerforeningen de to til å redegjøre for hvordan henholdsvis Stortinget og regjeringen vil bidra til dette. 

– Dette er særlig viktig når domstolene konstaterer menneskerettighetsbrudd, og den midlertidige fasen trekker ut i tid. Med andre ord er ikke situasjonen slik den har vært de siste to årene holdbar, sett fra et rettsstatsperspektiv, sier Dommerforeningens leder Kirsten Bleskestad.

Frykter for tilliten

Dommerforeningen peker på at olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) har uttalt at «Høyesterett har lagt til grunn at konsesjonsvedtakene for Storheia og Roan vindkraftverk på Fosen er ugyldige», men samtidig sagt at «dommen betyr heller ikke at konsesjonene til vindkraftverkene på Storheia og Roan er falt bort».

– Regjeringen mener altså at vindkraftselskapene som tapte rettssaken kan fortsette sin virksomhet. Dette til tross for at de opprinnelige vedtakene er ugyldige. Jeg frykter at en slik holdning er med på å svekke tilliten til rettsstaten, sier Bleskestad.

– Vårt formål er å verne om rettsstaten. Vi har derfor sendt brev til stortingspresidenten og statsministeren for å be de redegjøre for hvordan de vil sikre rettsstaten og menneskerettighetene, også i denne midlertidige fasen fram til en varig løsning på Fosen er på plass.