Utveksling - Å reise alene gir en spesiell opplevelse og mestringsfølelse

Thilde Badin ville ut av Europa, gjerne til storby og helst til et studiested hvor ikke så mange medstudenter dro.

Thilde Badin reiste på utveksling alene. Foto: Privat
Thilde Badin reiste på utveksling alene. Foto: Privat

- Fortell litt om hvorfor du valgte American University i Washington D.C?

- Jeg ville gjerne komme meg litt ut av Europa, og så har jeg bodd i USA som barn, så jeg har litt tilknytning til landet. I tillegg hadde jeg lyst til å prøve å bo i en stor hovedstad, så da falt valget naturlig på Washington D.C.

- Det er jo en veldig politisk aktiv by, så jeg tenkte det ville være spennende og lærerikt å kunne oppleve å bo der et semester.

- Var det andre ting som var viktig for deg når du skulle velge studiested?

- Det var litt viktig for meg å reise og oppleve et nytt sted hvor ikke nødvendigvis en stor gjeng fra UiB også reise. Jeg hadde lyst til å stå på egne ben.

Thilde Badin utenfor universitetet. Foto: Privat

- Det var bare deg fra juridisk fakultet ved UiB som reiste – hvordan var det?

- Jeg dro helt alene, men det var en veldig fin opplevelse. Jeg føler at jeg hadde mye bedre forutsetninger for å bli kjent med andre studenter som ikke var fra Norge. Det gjorde at jeg ble integrert i kulturen på en helt annen måte.

- Jeg fikk mange forskjellige venner fra forskjellige land og kulturer.  Jeg følte at jeg fikk den opplevelsen som jeg synes utveksling skal være.

- Hvilke fag hadde du?

Jeg hadde fem fag. Jeg hadde Law Bargaining, som var et fag i forhandlingsteknikk. Det var en veldig interaktiv klasse med mye forberedelser og praktiske scenarioer i timene, så det var veldig kult.

- Jeg hadde også to miljøfag: Renewable Energy og Comparative Environmental Law. Og så hadde jeg International Law, som jo er litt klassisk på et sånt studie.

- Det siste faget, som var litt unikt, var Cyber Flash points. Der lærte jeg mye om de amerikanske internettlovene, overvåkning på nett, og hvordan det kan ha en innvirkning på hvordan markedsføring kan brukes mot deg. 

- Var mye annerledes enn undervisningen ved UiB?

- Fagene var veldig rettet mot det som var aktuelt i nyhetsbildet. I International Law lærte vi mye om krigen i Ukraina. Miljøfagene tok også utgangspunkt i de sakene som var i nyhetsbildet. Og det samme med Cyber Flash points.

- Hadde du noen strategiske tanker rundt hvor du ville på utveksling eller hvilke fag du ville ta med tanke på jobb og muligheter senere?

- I utgangspunktet ville jeg velge fag som var noe internasjonale av natur, slik at det hadde overføringsverdi, men jeg valgte nok mer ut ifra interesse. Hadde jeg vært i Norge det semesteret hadde jeg nok valgt blant annet selskapsrett, men amerikansk selskapsrett var ikke like aktuelt.

- Hva har du lært?

- Det som har gitt meg mest læring er faget om forhandlingsteknikker. Det har også gjort meg mer interessert i den menneskelige kontakten med klienter, og forståelse for hvor viktig det er å tilpasse seg klienten og deres behov for å komme til en god løsning.

- Jeg har lært mange ulike teknikker og fått forståelse for hvordan forhandlingsteknikk kan påvirke utfallet.

- Ellers var alle timene var veldig interaktive, noe som gjorde at jeg måtte forberede meg mye mer til timene enn det jeg var vant til på jussen på UiB. Det gjorde at jeg lærte meg å jobbe mer effektivt og målrettet, og jeg ble tryggere på meg selv med tanke på å snakke og bidra. Denne egenskapen er virkelig noe jeg kan ta med meg når jeg skal ut i arbeidslivet.

- Etter at du kom tilbake har du hatt to traineeopphold – opplevde du at erfaringen med utenlandsstudier var viktig da du søkte?

- Absolutt! I andre klasse på videregående var jeg på jordomseiling. Så lysten på å reise har alltid vært der. Da jeg var med på seminar med Selmer opplevde jeg at de syntes både jordomseilingen og USA-oppholdet var spennende. Jeg tror nok folk legger litt ekstra merke til deg og husker deg når du har vært ute og reist. Jeg tror absolutt det en viktig erfaring som blir nyttig senere.

- Hva gjør du nå?

- Nå er jeg trainee hos Selmer for andre gang. Begge ganger i corporate-avdelingen. Det er utrolig lærerikt og interessant. Også holder jeg på å skrive masteroppgave om børs- og verdipapirrett, så interessen for forretningsjus er der.

- Har du noen tips til studenter som vurderer utveksling?

- Gjør det! Jeg vil også si at du ikke må la deg stoppe om du er den eneste på kullet som vil et bestemt sted. Faktisk oppfordrer jeg til å dra alene. Selv om det kan virke skummelt, er det mye læring i det og du får en litt annen opplevelse av å reise helt alene. - Mitt inntrykk er at mange velger å dra i puljer, og det er ikke noe galt i det, men å reise alene og stå helt på egne ben gir en helt annen mestringsfølelse og erfaring.

Tags