Relevant jobb under studiene: - Fint å komme seg litt ut av studentbobla

Fjerdeårsstudent Oda Maria Lid Unger valgte jussen fordi hun var interessert i menneskerettigheter. Etter et praktikantopphold hos NIM i Kautokeino jobber hun nå deltid ved deres kontor i Oslo.

Oda Maria Lid Unger har deltidsjobb hos NIM ved siden av studiene. Bilde fra praktikantoppholdet i Kautokeino sammen med samtingspresident Silje Karine Muotka, NIM sin Regionkontorleder Johan Strömgren, og Rådgiver Nina Haugen. Foto: Privat
Oda Maria Lid Unger har deltidsjobb hos NIM ved siden av studiene. Bilde fra praktikantoppholdet i Kautokeino sammen med samtingspresident Silje Karine Muotka, NIM sin Regionkontorleder Johan Strömgren, og Rådgiver Nina Haugen. Foto: Privat

- Kan du fortelle litt om hvordan du havnet hos NIM (Norges institusjon for menneskerettigheter)?

- Det var interessen for menneskerettigheter som tok meg dit. Jeg har så langt gjennom hele studiet holdt på med menneskerettigheter på siden. De første tre årene var det gjennom Amnesty Jus Oslo, som er Amnesty International Norge sin studentforening ved det juridiske fakultet i Oslo, der jeg først var medlem, så nestleder og til slutt leder.

- Da jeg så at NIM søkte etter praktikant til kontoret i Kautokeino måtte jeg jo søke, og var så heldig å få den. Så jeg var der i en måned som praktikant forrige semester.

- Hva gjorde du der? 

- Der gjorde jeg litt forskjellig, og fikk et godt innblikk i hvordan NIM jobber. Som praktikant bidrar man i de prosjektene som foregår til enhver tid. De forskjellige rådgiverne kan spørre om hjelp fra praktikanten, og man bidrar hvor det trengs.

- Jeg jobbet med mye forskjellig, blant annet med åpenhetsloven, isolasjon i fengsel, og eldres menneskerettigheter. Noe av det spesielle med å være i Kautokeino er at de jobber mye med samiske rettigheter, noe jeg har særlig interesse for og var opptatt av å lære mer om. Jeg fikk blant annet være med på noen møter i Sametinget i forbindelse med behandlingen av NIMs årsmelding. Det var veldig lærerikt.

- Nå jobber du 20 prosent på NIMs kontor i Oslo, hvordan fikk du den jobben?

- Den ble utlyst mens jeg var i Kautokeino, og det var åpenbart for meg at jeg måtte søke på den. Jeg syntes det var spennende å jobbe hos NIM. Jeg opplevde at man fikk varierte og interessante oppgaver, at det var et veldig godt fagmiljø og godt sosialt miljø.

- Hva går stillingen du har nå ut på?

- Jeg følger med på det som skjer av utvikling innen nasjonale og internasjonale domstoler, internasjonale organisasjoner, forskning, norske ombud og nemder, lovarbeider og så videre, som er relevant for NIM sitt arbeid og skriver sammendrag av nye kilder.  Hver måned presenterer jeg de nye kildene for de som jobber hos NIM. Dette skal bidra til kunnskapsgrunnlaget NIM bygger på i sitt arbeid.

-  Jeg gjør også andre oppgaver. For eksempel lager jeg oversikter over høringer som kan være relevante for NIM å gi innspill til.

- Det høres ut som du har vært ganske bevisst. Har det vært dette som har vært interessen hele veien eller har du vurdert andre veier også?

- Det har vært dette hele veien. Jeg synes at menneskerettigheter og folkerett er mest interessant. Men jeg har egentlig likt alle fagene vi har hatt. Man lærer mye forskjellig på jussen.

- Hva er det som er drømmejobben? Har du noen tanker om hva du vil når du er ferdig?

- Da jeg begynte å studere drømte jeg om å jobbe internasjonalt med menneskerettigheter eller folkerett. Enten gjennom en internasjonal organisasjon som FN eller en NGO. 

- Men gjennom NIM har jeg fått øynene opp for å jobbe med menneskerettigheter nasjonalt. Nå ser jeg også for meg en jobb i NIM eller i en av ombudene som jobber med menneskerettigheter.

- Jeg tror det er mye forskjellig man kan gjøre. Det er fint å kunne se hvor veien tar deg. Det ligger noe i det at veien blir til mens man går.

- Har du bestemt deg for hva du skal skriver masteroppgave om ennå? Blir det menneskerettigheter på et eller annet vis?

- Jeg har ikke landet det helt ennå, men har heldigvis et år til på å finne ut av det. Jeg har en del ulike tema på blokka som jeg vil forhøre meg litt om. Men det blir nok ganske sikkert menneskerettigheter – det blir det.

- Hvilke fordeler er det å ha en relevant jobb, eller en jobb i det hele tatt, ved siden av studiene?

- Studentlivet er på mange måter en boble. Det er mye fint med det, men jeg synes også det er bra å komme seg litt ut av den, og spesielt å få brukt det man lærer i praksis.

- Jeg trives godt med å ha noe å holde på med på siden. Når jeg kan jobbe med det jeg er mest interessert i innenfor jussen, minner det meg på hvorfor jeg valgte dette studiet. Det gir motivasjon, og er en veldig fin anledning til å bli kjent med et fagmiljø. Og så synes jeg at hverdagen blir mer spennende når man har litt forskjellige ting man holder på med.

- Så er det jo nødvendig å ha jobb ved siden av for å tjene litt penger da. Jeg føler meg veldig heldig som kan ha en jobb som også er relevant for det jeg vil holde på med etter studiene.

- Er det mye snakk om relevant praksis blant studentene?  Er det en stressfaktor at mange føler man må ha en relevant jobb?  - Det varierer nok veldig, men jeg har inntrykk av at det er mange som er opptatt av det. Siden det ikke er så mange relevante deltidsjobber, så blir det jo en del konkurranse om disse jobbene. Det kan nok være en stressfaktor for en del studenter.

Tags