Trainee - Det ble lagt godt til rette for å jobbe med det jeg var interessert i

Astros Gudjonsdottir fikk sitt drømmepraktikantopphold. - Som student har man fersk fagkompetanse fra skolebenken og andre perspektiver enn de som har vært en stund i arbeidslivet, sier arbeidsgiveren.

Astros Gudjonsdottir. Foto: Sten E. Eriksen/Wikborg Rein
Astros Gudjonsdottir. Foto: Sten E. Eriksen/Wikborg Rein

Nå har Gudjonsdottir fått skriveplass hos advokatkontoret Wikborg Rein og sikret seg advokatfullmektigstilling samme sted når masteren er levert.

- Du har vært praktikant hos Wikborg Rein i to omganger – hvordan fikk du øynene opp for dem og bestemte deg for å søke?

- Først og fremst så hadde jeg jo hørt veldig mye om Wikborg Rein og de var veldig synlige for oss jusstudentene i Bergen. De var blant annet hovedsponsorer til Juristforeningen.

- Ved diverse anledninger på fakultetet kunne man bli kjent med de som jobbet der. De var veldig hyggelige, og jeg fikk et godt inntrykk av arbeidsmiljøet og måten de jobbet på.

- De kom på bedriftspresentasjoner og inviterte til fagseminarer på deres kontorer som jeg deltok på. Det ga et godt innblikk i hvordan man jobber som forretningsadvokat, og det var egentlig det som gjorde at jeg hadde lyst til å prøve meg på et praktikantopphold der.

- Var det andre ting som vekket interessen din?

- For meg var også mye av grunnen til at jeg ønsket meg dit den internasjonale dimensjonen som Wikborg Rein har. De har kontorer verden rundt – blant annet i London, Shanghai og Singapore.

- De jobber med internasjonal juss, og man får et godt innblikk i hvordan jussen fungerer i praksis på tvers av landegrenser. Det var veldig interessant å kunne få et innblikk i det.

- Hvorfor tror du Wikborg Rein er så populære blant jusstudentene?

- Jeg tror det er litt med å gjøre at de er et av de største advokatfirmaene, rett og slett. Man vet at de har mye spisskompetanse, og de har generelt et veldig godt rykte på seg. Man hører også positive erfaringer fra andre studenter som har hatt spennende traineeopphold der.

- Hvordan var praktikantoppholdene?

- Jeg gjorde veldig mye forskjellig, og det var veldig varierte oppgaver. Man får jo delta på alt mulig av fagseminarer, og man blir dratt med på alt det sosiale som skjer. Det var utrolig gøy, og litt hektisk.

- Det var mye som skjedde, men jeg lærte utrolig mye, og jeg ble kjent med så mange hyggelige mennesker.

- Var dere flere studenter der samtidig?

- Vi var bare to stykker da jeg var der og vi satt i forskjellige etasjer. Jeg ble kanskje mest kjent med de andre advokatene og de som satt i min etasje.

- Men som trainee får man tildelt oppgaver fra hele huset, så man kunne få oppgaver fra hvor som helst.

- Hva slags oppgaver jobbet du med?

- Jeg gjennomførte ulike rettskildesøk, skrev innleggingsforedrag og prosedyre til rettsaker. Og jeg fikk mulighet til å bli med i rettsaken som jeg hadde arbeidet med. Det var veldig lærerikt og gøy. Å få se alt man har lært på studiet i praksis, og hvordan det blir anvendt var lærerikt. 

- Jeg jobbet også mye med transaksjoner, og deltok blant annet på selskapsgjennomgang. Det var noe jeg var veldig interessert i å jobbe med, og da ble det lagt godt til rette for det jeg var interessert i.

- Og nå har du fått skriveplass hos dem – fikk du det på bakgrunn av hva du skulle skrive master om?

- Jeg skriver om definisjonen av innsideinformasjon, som jo er spesielt interessant for forretningsadvokater, men jeg hadde ikke bestemt meg for tema ennå da jeg fikk tilbud om skriveplassen.

- Jeg hadde jo blitt kjent med mange, og kanskje gjort et godt inntrykk, så da fikk jeg tilbud om skriveplass. Det var utrolig hyggelig. Jeg hadde nok søkt skriveplass her uansett.

- Det er veldig fint å ha skriveplass i kontorene, for man blir godt integrert i hverdagen og arbeidsmiljøet her.

- Hva er planen etter at du har levert masteroppgaven til jul?

- På nyåret starter jeg som advokatfullmektig hos Wikborg Rein. Det er veldig kult. Jeg gleder meg skikkelig til å begynne å jobbe.

- Som student har man fersk fagkompetanse fra skolebenken og andre perspektiver enn de som har vært en stund i arbeidslivet

Kun slått av politiet på lista over studentens drømmearbeidsgiver og på topp over advokatfirmaene finner du advokatfirmaet Wikborg Rein. De jobber målrettet med markedsføring mot studentene.

Cecilia Mathisen og Jørgen Vangsnes. Foto: Sten E. Eriksen/Wikborg Rein

Det forteller Jørgen Vagnses, rekrutterinsansvarlig partner og Cecilia Mathisen, Head of Culture og ansvarlig for firmaets HR-strategi.

- I tillegg til at vi markedsfører oss i ulike digitale kanaler og på sosiale medier, er vi hovedsponsor for juristforeningene på Universitetet i Bergen og Oslo. Dette gir oss ekstra synlighet, og mulighet til å bli kjent med studentene. Vi er særlig opptatt av å vise frem fagkompetansen og vårt gode arbeidsmiljø, sier Mathisen.

Jørgen Vangsnes forteller at de også arrangerer en rekke ulike studentaktiviteter som for eksempel eksamensrettede manuduksjoner, bedriftspresentasjoner, og andre sosiale arrangementer. De deltar også på arbeidslivsdager og karrieremesser på ulike universiteter og høyskoler.

- Studentene er morgendagens talenter og advokater, og som et av landets største advokatfirmaer i vekst har vi et kontinuerlig rekrutteringsbehov. Som student har man fersk fagkompetanse fra skolebenken og andre perspektiver enn de som har vært en stund i arbeidslivet. Vår erfaring er at studentene som er trainee hos oss er et godt tilskudd til arbeidsmiljøet, sier han.

Traineeordning

Wikborg Reins største rekrutteringskanal er traineeordningen. I løpet av et år har firmaet omtrent 65 traineer hos seg, fordelt på kontorene i Oslo og Bergen. Mathisen forteller at de gjennom ordningen ansetter advokatfullmektiger ofte ett til to år frem i tid.

- Traineeordningen er en fin mulighet for studentene å prøve oss ut som arbeidsgiver, samtidig som vi får en mulighet å bli kjent med studentene, både faglig og personlig, sier Vangsnes.

Studentene som er i traineeopphold hos advokatfirmaet skal over en periode på fire uker få et innblikk i hvordan det er å jobbe som advokatfullmektig.

Oppgavene er varierte og kan omfatte alt fra utredning av juridiske problemstillinger, arbeid med tvistesaker eller bistand i en transaksjon.

- Vi etterstreber at så mange som mulig av våre traineer får være med i en rettssak. Alle traineer blir inkludert i faglige og sosiale arrangementer, og vi gjør vårt beste for at oppholdet hos oss skal oppleves som lærerikt, meningsfylt og hyggelig, sier Mathisen.

Traineene får også tildelt sin egen fadder som følger dem opp gjennom hele oppholdet.

Opptatt av mangfold

Når de hos Wikborg Rein rekrutterer studenter er det flere ulike kvalifikasjoner de ser etter.

- Som et relativt stort advokatfirma og en kunnskapsbedrift i vekst, kommer vi ikke utenom faglige kvalifikasjoner når vi skal rekruttere nye medarbeidere. Dette bør også balanseres med ydmykhet og evnen til å samarbeide, sier Mathisen.

- Jusfagets natur gjør at vi gjerne ser etter nysgjerrige og lærevillige mennesker. Vi er opptatt av å ha et mangfold av ulike personlighetstyper med ulik bakgrunn.

Mathisen påpeker at de utover gode studieresultater gjør en helhetsvurdering. - Vi ser også på en andre faktorer som verv, relevante deltidsjobber, trainee-opphold, utveksling og annen interessant erfaring.

Tags