Norge utmerker seg i Eurojust

Det internasjonale samarbeidsbyrået for påtalemyndigheter, Eurojust, økte antall behandlede saker med 14 prosent i 2022. Norge utmerker seg blant landene som ikke er EU-medlemmer.

Eurojust (Foto: Eurojust)
Eurojust er lokalisert i Haag (Foto: Eurojust)

Eurojust har trappet opp sin rolle i bekjempelsen av krigsforbrytelser. 

– Som svar på Russlands invasjon av Ukraina ble Eurojusts rolle i bekjempelsen av internasjonale kjerneforbrytelser betydelig styrket i 2022, heter det i byråets årsrapport for fjoråret. 

Eurojust håndterte 11.544 kriminaletterforskninger, inkludert mer enn 2000 store politioperasjoner. Byrået skriver at det bidro til å bringe rettferdighet til mer enn 300 000 kriminalitetsofre, som er tre ganger så mange ofre som året før.

I toppen blant «ikke-EU-land»

Norge er ett av flere land utenfor EU, også kalt tredjeland, som er tilknyttet Eurojust gjennom bilaterale avtaler. Tallene fra årsrapporten viser at Eurojusts internasjonale samarbeid fortsatte å føre til et økende antall registrerte saker, og at «tredjeland» åpnet 331 nye saker bare i 2002.  

Blant tredjelandene i Eurojust med flest saker var Storbritannia (315), Sveits (194) og Norge på en tredjeplass med 96 saker. Norge er representert med to påtalejurister i Eurojusts lokaler i Haag.

I pressemeldingen fra Eurojust går det også fram at stadig flere land utenfor EU knytter seg til påtalesamarbeidet.

Byråets kontaktpunkter i land utenfor EU fortsatte også å vokse, med Australia, Bahrain og Marokko som ble med i Eurojusts nettverk bestående av i alt 65 land i 2022, heter det blant annet i pressemeldingen som også påpeker et nytt prosjekt som skal styrke samarbeidet med Vest-Balkan om bekjempelse av organisert grenseoverskridende kriminalitet.

Unikt år

I forbindelse med utgivelsen av årsrapporten kommenterte Eurojust President, Ladislav Hamran, fjoråret: 

– 2022 var et år ulikt mange andre for Eurojust. I tillegg til vårt Ukraina-relaterte arbeid, økte saksmengden betydelig. Vi ser frem til å opprettholde og støtte den videre vekstkurven som ligger foran oss, med de utvilsomme utfordringene dette vil medføre, sa Hamran.

Eurojust bidro til arrestasjon av mer enn 4 000 mistenkte, beslag og/eller frysing av kriminelle verdier for nesten 3 milliarder euro, og beslag av narkotika til en verdi av nesten 12 milliarder euro. 

«Disse operasjonelle resultatene er resultatet av effektivt transnasjonalt samarbeid mellom rettsmyndigheter, tilrettelagt av Eurojust, i nært samarbeid med alle aktører i strafferettskjeden», skrev byrået i forbindelse med utgivelsen av årsrapporten.