Runder 150 podkastepisoder – Jussformidling har blitt min greie

Ideen bak Jusspodden fikk Marianne Reinertsen da hun fulgte nyhetene fra sykesenga og tenkte på hvor mye som skjer i samfunnet og i livene våre som handler om juss.

Marianne Reinertsen. Foto: Privat

- Det er en stor grad av fremmedgjøring av juss for folk, og jeg ville bidra til å vise at jussen er relevant og interessant for alle – ikke noe man helst ikke vil forholde seg til, som selvangivelsen for min del, spøker Reinertsen.

Torsdag denne uka runder hun altså 150 episoder med podkasten, og har siden oppstart vært gjennom en stor variasjon av temaer.

- Jeg prøver ta opp temaer som er aktuelle, som for eksempel høringsforslaget om konverterinsterapi eller politovold. Hva sier jussen her og hvilke begrensinger setter den? sier hun.

- Men jeg er også opptatt av de evigaktuelle temaene, som gjerne skulle hatt flere avisoverskrifter. Det synes jeg vi markerer fint i den episode 150, som handler om diskriminering og rettslige utfordringer for folk med funksjonsnedsettelser.

- Aktuelt og morsomt

Marianne Reinertsen er opptatt av at jussen skal formidles forståelig og på en måte som fenger interessen til mange. I tillegg vil hun gjerne at det skal være litt morsomt, og har ofte med litt av det hun kaller «kjendisjuss».

- Hva kan vi lære om ærekrenkelser av Depp vs. Heard-saken? Og om Grunnloven av stridighetene rundt prinsesse Martha Louise og Durek?

Reinertsen forteller at det beste med jobben er variasjonen i temaer og at hun får møte så mye forskjellige folk.

- Når det oppstår god kjemi i studio er det skikkelig gøy. I podkastens spede begynnelse husker jeg at jeg ble litt starstruck da jeg fikk Jon Wessel-Aas i studio. Det samme med Anine Kierulf. Siden har begge vært på besøk flere ganger, forteller hun.

Stigende lyttertall

En av episodene hun selv husker aller best er da temaet var 22. juli og overgangsrettferdighet,

- Hvordan kan jussen brukes til å bidra til å hele en nasjon etter slike traumatiske hendelser? Det er en episode jeg laget for noen år siden som var utrolig interessant å jobbe med, sier hun.

Podkasten har nå mellom 2500 og 3500 nedlastninger i uka, og Reinertsen forteller at grafen har gått jevnt oppover. Hun ser absolutt ikke bort fra at det blir 150 nye episoder.

- Jussformidling har blitt min greie, og jeg synes det er utrolig viktig i et samfunn som er veldig rettsliggjort. Det er så mange temaer å ta av, så jeg kan ikke se for meg at det blir noe problem med å gå tom for ideer heller.