Tilbyr nordmenn juridisk hjelp på Gran Canaria

Jørn Kristensen hadde jobbet som advokat i Norge i 37 år da han etter råd fra legen i 2004 begynte å reise til varmere strøk om vinteren. Nå tilbyr han nordmenn juridisk hjelp på Gran Canaria.

Jørn Kristensen (t.v.) og hans spanske kollega og advokat Chang Sung Woo Kim. Foto: Tuva Bønke Grønning

En morgen i romjula 2003 sleit advokat Jørn Kristensen plutselig med å komme seg opp av senga. Smertene viste seg å være revmatisme, og etter å ha fått råd av legen om å reise til varmere strøk, begynte Kristensen allerede året etter å pendle til Gran Canaria, hvor han nå driver firmaet Lex Asesores Spain SL.

– Jeg jobbet fra første stund her nede. Jeg bygde blant annet boliger og satt i styret ved den norske skolen her, samtidig som jeg formidlet juridisk bistand til skandinaver, særlig nordmenn, forteller han.

– Det var viktig å bygge opp et nettverk av høyt kompetente spanske advokater. En norsk advokat mangler kompetanse og har jo heller ikke lov til å praktisere spansk juss. Vi har i dag fire spanske advokater.

Fra kontoret sitt i Playa del Ingles har Kristensen i dag både mindre smerter og mer enn nok å gjøre. Han forteller at han i flere år fortsatte å jobbe som advokat i Norge og pendlet mye til Gran Canaria i vinterhalvåret. Da han i 2016 ble pensjonert etter 37 år som advokat i Norge, valgte han å flytte ned på heltid og startet eget firma.

– Jeg er juridisk administrator i firmaet og hjelper nordmenn og andre skandinaver som trenger juridisk hjelp her nede. Arbeidet innen spansk juss fordeles mellom de spanske advokatene basert på deres spesialkompetanse, forteller han.

– Advokatene er blant annet eksperter innen fast eiendom, sjørett, forsikring, skatt og selskapsrett, Jeg er således kun administrator og jobber ikke aktivt med juridiske oppgaver.

Kristensen forteller at det er ganske stor variasjon i sakene, men at det nok er en overvekt av saker relatert til eiendom.

– Det bor jo ganske mange nordmenn her på øya og mange eier bolig. Når det bor såpass mange her, og såpass mange av dem er eldre, så er det ofte dødsfall og noen som etterlater seg eiendom, biler og bankkontoer. Vi bistår også med planlagte generasjonsskifter, forteller han.

Han forteller at de har en del skattespørsmål og nordmenn som vil starte selskaper.

– I tillegg til disse jobbene har vi også en del saker som handler om sosiale problemer. En del nordmenn kommer hit fordi de har utfordringer og problemer hjemme, men det blir ikke nødvendigvis noe enklere her hvor det ikke er et system som kan hjelpe, sier han.

– Jeg har hatt oppdrag hvor jeg har vært med å måtte kaste ut folk som ikke klarer betale husleia si eller ut av boliger som er okkupert. Når det i tillegg er små barn involvert er slike ting fryktelig trist.

Ting tar tid

Når det er snakk om spanske oppdrag, er Kristensen et mellomledd mellom de skandinaviske klientene og de spanske advokatene. Den største utfordringen er uten tvil tidsaspektet, forteller han.

– Nordmenn er vant til at ting går relativt radig, mens her må du regne med mer tidsbruk og at det meste er litt mer tungvint, sier Kristensen.

Jørn Kristensen og Thorbjörn Andersson Moradi. Foto: Tuva Bønke Grønning

Det kan kollega og spansk advokat Chang Sung Woo Kim være enig i. Kim har samarbeidet med Kristensen siden 2004 og har derfor hatt en stor andel norske og skandinaviske klienter.

Selv om de fleste nordmenn snakker engelsk er det veldig nyttig å ha Kristensen som mellomledd til å forklare hva som kan forventes, mener han.

– Nordmenn er gode kunder. De er til å stole på og er vant til et godt juridisk system og stoler derfor på advokatene. Det er selvfølgelig fint, men noen ganger kommer de med et problem for sent og har fortsatt tro på at vi kan klare å fikse det, forteller Kim.

Han trekker frem eksempler hvor nordmenn har blitt lurt av falske boligselgere, eller at de ikke får det de har betalt for.

– Det er ikke alltid vi kan hjelpe når pengene allerede er borte. Et norsk par betalte 300.000 euro for en leilighet de aldri fikk. En annen oppdaget i etterkant at han bare hadde skjøtet på garasjen, men trodde han hadde kjøpt hele huset.

Nordmenn som vil starte selskap

Kristensen forteller at de siste årene har det også vært en økning i nordmenn som ønsker å starte firma på Gran Canaria.

– På Gran Canaria finnes muligheter for å starte noe som heter ZEC-selskap. Da betaler man bare fire prosent selskapsskatt og er noe myndighetene tilbyr for å stimulere næringslivet her.

– Det er naturligvis noen krav også, som at det må være minst fem ansatte, hvorav en bor her. I tillegg må man investere 100.000 euro over noen år.

Kristensen har gjennom årene formidlet oppdrag knyttet til å stifte en rekke slike selskaper, i tillegg til vanlige aksjeselskaper. Den svenske skatterådgiveren sitter i etasjen over, og Kristensen er opptatt av å kunne tilby alt kundene trenger på et sted.

Skatterådgiver og økonom Thorbjörn Andersson Moradi forteller at han startet med den svenske kirken og skolen som kunder, men opplever at det de siste årene er stadig flere nordmenn som investerer på øya.

– Å gjøre regnskapene er ikke så annerledes enn i Norge og Sverige, men det er mye juss vi må forholde oss til, og mye av det er innviklet og annerledes, forteller Moradi.

Ser etter etterfølger

På fritiden opplever Kristensen at han kan være mer aktiv i varmen. Han er glad i å gå turer og kose seg med det øya har å by på at kultur, historie og god mat.

Likevel ser han ikke for seg å bli værende resten av livet, og hjemme har han tre barn og barnebarn som han savner.

– Savnet blir nesten verre med tiden. Å ikke kunne følge opp barnebarn så tett som jeg skulle ønske er trist.

– De fleste som bor her slik som meg velger å reise hjem igjen hvis de blir syke eller når de blir gamle. Det er riktignok et godt helsetilbud her, men sykehjemmene er for eksempel ikke det samme som i Norge.

Den spreke 73-åringen har etter snart tjue år på Gran Canaria begynt å kikke etter noen som kan ta over hans rolle i selskapet, så han kan lene seg tilbake og nyte pensjonisttilværelsen til det fulle.

– Drømmen er å finne noen som kunne tenke seg å jobbe videre med det jeg har bygget opp her. Kanskje noen melder seg etter å ha lest dette, smiler han.