– Det er for dårlig at unge ikke kjenner sine rettigheter

Over 86.000 følger med på jusstudent Malin Garnes’ forbrukerjussvideoer på TikTok. – Det er for lite juss i grunnskolen og for lite formidling på jusstudiet, mener hun.

Malin Garnes. Foto: Privat

Det er rundt et år siden Malin Garnes lastet opp sin første jussrelaterte video på TikTok hvor hun snakket om reklamasjonsrett. 

– Videoen handlet om at man kan reklamere på en PC innen fem år, og var egentlig ganske enkel. Innen 24 timer hadde den en halv million visninger. Det var helt vilt. Det var da jeg forsto at det var et behov der ute, forteller hun.

Garnes studerer juss på tredje året ved Universitetet i Bergen, men bruker også mye til på Jussnakk, som nå har over 86.000 følgere.

– Det er nesten hårreisende hvor mange som tar kontakt med meg. Jeg har ikke sjangs til å lese gjennom alle henvendelsene, forteller hun.

Det er hovedsakelig barn og unge som tar kontakt, og selv om Garnes gjerne skulle svart og hjulpet alle, har hun nylig måttet skaffe seg skjult nummer for å ikke bli oppringt til alle døgnets tider.

– Det er hovedsakelig unge som ikke har råd til advokat, og det er typisk leieforhold og forbrukerkjøp hvor det er litt skjevbalanse i maktforhold som er gjengangere.

– Lite snakk om formidling

Garnes mener videoene hun lager kan virke enkle for mange som for eksempel har hatt rettslære på videregående eller studert juss, men responsen viser at det er et stort behov for informasjon blant unge der ute.

– Alle som formidler på sitt område mener nok at det bør mer av det inn i skolen, og det gjelder også meg. Det er for dårlig at unge ikke kjenner sine rettigheter. Det er mye misbruk, og mange som ikke tør å si ifra fordi de er usikre på hva som er lov og ikke, sier hun.

Malin Garnes er jusstudent ved UiB. Foto: Privat

Selv om rettslære er et valgfag på videregående skole, bør det være mer fokus på en del grunnleggende rettigheter mye tidligere i skoleforløpet, mener hun.

På jusstudiet opplever hun at det foreløpig har vært lite fokus på formidling av jussen.

– Det har vært noe snakk om formidling i forbindelse med prosedyrekonkurranser, men utover det er det helt klart mest fokus på det skriftlige, sier hun.

Gjør komplisert enkelt

Selv om videoene som regel er på under et minutt, ligger det mye research og ofte flere timer med jobb bak.

– Det ser kanskje lett ut, men det er ganske utfordrende å gjøre et så komplisert felt som juss enkelt og å formidle det på en slik måte at alle kan forstå det.

I løpet av sitt første år på TikTok har Garnes lært mye og forstår nå bedre hvordan plattformen og algoritmene fungerer.

– Det var en tilvenningsprosess. I startet var engasjementet litt overveldende. Jeg ble satt ut av alle meningene som rant inn, ikke bare om innholdet, men også om meg. Nå har jeg blitt bedre på å sile ut og fokusere på det hyggelige og alle spørsmålene.

Hun kaller algoritmen på TikTok for «sinnssyk» og synes det er både fascinerende og overveldende at hun faktisk kan nå ut til så mange på så kort tid.

– Men responsen viser også at det er et udekt behov for denne typen informasjon der ute.

Anbefaler alle å prøve TikTok

Nylig holdt Garnes foredrag for helsesykepleiere, hvor mange også var opptatt av hvordan de kan nå ut til de unge med sine budskap. Garnes mener det er avgjørende å formidle på et sted hvor de unge bruker mye av tiden sin.

– Det hjelper kanskje ikke så mye å prøve andre steder. Jeg sa under foredraget at jeg vil anbefale alle å prøve TikTok. Jeg mener også at alt for få firmaer bruker TikTok. Det er store og gratis markedsføringsmuligheter.

I løpet av Jussnakk sitt første år på TikTok har kontoen åpnet flere dører for den engasjerte jusstudenten bak.

I tillegg til studiene jobber hun for Lawyered, og hun har nylig inngått et kommersielt samarbeid med Karnov Group, hvor hun blant annet skal markedsføre lovkommentarer.

Om det er forbrukerjuss hun vil fortsette med når hun er ferdig utdannet vil hun ikke svare helt sikkert på.

– Jeg er usikker på veien videre. Frem til nå har jeg holdt meg til forbrukerjuss fordi det er så stor etterspørsel, men det er veldig mye annet jeg synes er spennende også. Men formidling skal jeg fortsette med, smiler hun.