Industri Energi går til rettslige skritt etter koronakarantene 

– Vår påstand er at tiden i karantene er arbeidstid og gir grunnlag for kompensasjon, sier advokat Karianne Rettedal.

(illustrasjonsfoto: pixabay)
(illustrasjonsfoto: pixabay)

LO-forbundet Industri Energi har siden september i fjor klargjort krav om kompensasjon for pålagt karantene for sine medlemmer under koronapandemien. Nå er kravene fremmet rettslig, melder forbundet i en pressemelding.

Industri Energi organiserer over 56.000 ansatte med tilknytting til olje-, gass- og landindustri og er det fjerde største forbundet i LO.

Det er i første runde tatt ut forliksklager mot 22 virksomheter på vegne av 296 av forbundets medlemmer og det følges opp med fire pilotsøksmål direkte for tingretten

­– Forliksklagene kan dermed stilles i bero, i påvente av endelig behandling av disse pilotsakene. Sakene er anlagt med Stavanger tingrett som verneting, sier Karianne Rettedal, advokat og leder for juridisk avdeling i Industri Energi.

Totalt har Industri Energi mottatt 672 saker. 

– Vi forventer at det blir hovedforhandling høsten 2023 i tingretten, sier Rettedal.

Det er advokatene Karianne Rettedal og Ulrik Haukali fra Industri Energi, sammen med advokat Christopher Hansteen og Johannes Teigland fra advokatfirma Hjort, som vil føre de fleste sakene for domstolene, opplyser forbundet.

De berørte ansatte har blitt pålagt karantene i ulik form og på ulike vilkår. Enkelte virksomheter har kompensert delvis, noen ingenting, ifølge Industri Energi.

– Vår påstand er at tiden i karantene er arbeidstid og gir grunnlag for kompensasjon. Påstanden er dermed både at det er arbeidstid og at det utløser krav på kompensasjon, sier Rettedal.