NPE utbetalte over en milliard i erstatning til pasienter ifjor

– Vi har gått fra rekord til rekord på utbetalinger de siste årene.

Sykehus (Foto: Pixapay)
(Illustrasjonsoto: Pixapay)

Norsk pasientskadeerstatning (NPE) utbetalte over 1,1 milliarder kroner i fjor til pasienter, etter at noe hadde gått galt i behandlingen.

– Vi har gått fra rekord til rekord på utbetalinger de siste årene, i takt med at stadig flere søker om erstatning, sier Anne-Mette Gulaker, konstituert direktør i Norsk pasientskadeerstatning (NPE), på NPEs nettsider.

Behandling i forbindelse med kreftsykdommer førte samlet sett til de største utbetalingene fra NPE i fjor. Men målt i antall personer som søker erstatning, er det medisinske områder som ortopedi, vaksinasjon, psykiatri og tannbehandling som topper statistikken for 2022.

Koronavaksine

810 personer søkte om erstatning etter å ha fått vaksine, opp 82 prosent fra året før.

- En nesten dobling av tallet på personer som ber om erstatning etter å ha fått sprøyten med vaksine har sammenheng med at nesten alle i Norge har tatt koronavaksine og at noen har fått kraftige bivirkninger, skriver NPE.

Så langt har 95 av disse søkerne fått medhold og 283 fått avslag.  

Ventetid

Ventetiden fra man søker til erstatningen utbetales, har gått ned fra i overkant av 23 måneder i 2018, til i underkant av 14 måneder i 2022.

– Pasienter som rammes av feil begått i helsetjenestene forteller at det er en ekstra belastning å i tillegg måtte vente lenge på svar fra oss. Jeg er glad for at vi får ned saksbehandlingstiden, men vi er på langt nær i mål, sier Gulaker.

Vært i 35 år

I år er det 35 år siden pasientskadeordningen ble innført i Norge. Det første året – i 1988 – kom det inn 231 søknader om erstatning til NPE. Dette tallet har økt jevnt og trutt frem til 2022, da det kom inn 7079 søknader.

Erstatningsutbetalingene har samtidig økt kraftig i perioden, fra noen titusen kroner totalt de første årene, til rundt én milliard kroner per år de siste årene, forteller NPE.