Vil gi PST lov til å lagre kommentarer fra sosiale medier i fem år

Men det kan besluttes fortsatt lagring i inntil 15 år, ifølge lovforslag.

Emilie Enger Mehl (Foto: Justisdepartementet)
Emilie Enger Mehl (Foto: Justisdepartementet)

Regjeringen foreslår å gi Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hjemmel til å lagre data fra åpne kilder på nett for å levere analyser og etterretningsvurderinger. Forslagene kommer i en proposisjon fremmet i statsråd 2. desember om endringer i politiloven og politiregisterloven.

– PST må være på internett, der trusselaktørene er. Regjeringen vil sikre at PST er i stand til å avdekke nye trusler på nett. Vi må kunne følge med på utviklingen av ekstremisme, etterretningsvirksomhet og mulige terrortrusler, sier justis- og beredskapsminister Emile Enger Mehl (Sp) i en pressemelding.

«Påvirkningsoperasjoner kan foregå på sosiale medier. For å avdekke om det foregår en påvirkningsoperasjon må PST kunne laste ned og analysere åpen informasjon fra sosiale medier, som delinger, innlegg og kommentarer», skriver departementet.

– PST må kunne lagre informasjon fra åpne kilder som et grunnlag for analyser og etterretningsvurderinger. Vi kan også stå overfor nye og ukjente trusler som det er viktig at PST settes i stand til å forutse, for eksempel en eventuell utvikling mot voldelig klimaekstremisme, sier justis og beredskapsministeren.

Saken ble sendt på høring i fjor høst og det er gjort tilpasninger etter den offentlige høringen. Blant annet er lagringstiden kortet ned til 5 år, med mulighet til forlengelse inntil 15 år etter en konkret vurdering.

Departementet skriver at forslaget ikke innebærer at PST kan lagre og behandle «hva som helst», ved at innhentingen må antas å være nødvendig for å utarbeide analyser og etterretningsvurderinger.

Muligheten til å bruke automatiserte analyseverktøy til analyser og etterretningsvurderinger lovfestes, fremfor å regulere det i forskrift.  

«EOS-utvalget vil kunne kontrollere alt, og systemene må tilrettelegges for kontroll når de utvikles», skriver departementet i en pressemelding