Utsetter nye lokaler for domstoler på grunn av budsjettsituasjonen

Prosjekter stanses eller utsettes.

Foto: Thomas Haugersveen
Illustrasjonsfoto: Thomas Haugersveen

Budsjettsituasjonen for domstolene får konsekvenser for satsingen på opprusting av domstolenes lokaler, melder Domstoladministrasjonen i en pressemelding. Prosjekter stanses eller utsettes. Unntaket er lokalprosjektet i Alta, som er nødvendig på grunn av behovene til Hålogaland lagmannsrett, melder DA.

For ett år siden vedtok DA-styret en investeringsplan for domstolbygg som omfattet prosjekter i 12 domstoler. Nå har styret besluttet å stanse eller utsette åtte av disse.

- Vi er svært skuffet over at vi ikke får midler over statsbudsjettet til opprusting av domstolbygg, slik vi foreslo, sier avdelingsdirektør Jann Ola Berget i avdeling for økonomi og styring i Domstoladministrasjonen.

- Dette handler i all hovedsak om domstolbygg i distriktene, som har betydelige mangler og utfordringer. Det dreier seg om grunnleggende forhold som for eksempel sikkerhet og universell utforming, sier han i pressemeldingen.

- Når det ikke ser ut til å komme midler til å ruste opp disse byggene, og vi må redusere driften tilsvarende 102 millioner kroner i 2023, hadde vårt styre ikke noe valg. De må redusere utgifter i påfølgende budsjettår, og det medfører dessverre å bremse prosessen med nye bygg.

Disse stanses

Prosjektene som nå stanses eller utsettes er:

Sandnessjøen, Sortland, Vågåmo, Kviteseid, Kongsberg, Lillestrøm, Fredrikstad og Leirvik (Stord).

Styret i DA sluttet seg til at administrasjonen skal fremforhandle kortere forlengelser av eksisterende leiekontrakter.

- Dette fører til at det fortsatt vil være store ulikheter i standard og utstyrsnivå mellom rettsstedene, også innenfor domstoler. Dette er svært uheldig. Når de politiske myndigheter har bestemt at vi skal ha virksomhet i hele landet, må de også finansiere skikkelige lokaler for alle rettsstedene, sier Berget.