– Rettskommentatorer har et kjempestort ansvar

Påvirker mediene domstolenes avgjørelser?, var spørsmålet i debatt på Litteraturhuset.

Debatten ble arrangert på Litteraturhuset (Foto: Juristforbundet)
Debatten ble arrangert på Litteraturhuset (Foto: Juristforbundet)

Av Juristforbundet

Etter en høst med mye negativt fokus på rettsstaten arrangerte Dommerforeningen debatt på Litteraturhuset i Oslo onsdag denne uken, med tittelen «Påvirker mediene domstolenes avgjørelser?»

Foran en fullsatt sal diskuterte jurister og presse hvilken rolle sistnevnte har i rettspleien, og hvorvidt den fjerde statsmakt påvirker den tredje. Panelet besto av Advokatforeningens leder Jon Wessel-Aas, lagmann i Borgarting Tonje Vang, VGs krimkommentator Øystein Milli og forsvarer Ida Andenæs.

Du kan se opptak av hele debatten her.

Vang fremhevet spesielt den avgjørende rollen rettskommentatorer har, i formidlingen av hva som kommer fram både før og under en rettssak. 

– Rettskommentatorer nyter stor respekt, og dere har et kjempestort ansvar. I domstolene finnes man enten skyldig eller uskyldig, ingen mellomting. Men rettskommentatorers meninger kan bidra til at det fester seg et bilde blant folk der ute om at en person kan være litt skyldig, selv om vedkommende faktisk blir frifunnet i rettssaken. Og det kan være en stor tilleggsbelastning.

Milli var på sin side klar på at han aldri drev noen forhåndsdømming i mediene, og at han i sin rolle alltid søkte å balansere ut det som kommer fram i rettssaker så best det lar seg gjøre.

– Mediene skal ikke gå for langt i den ene eller andre retningen, slik at folk får et skjevt inntrykk. Om det skulle skinne gjennom at man mener noe i den ene retningen er det i hvert fall viktig at man også får fram argumentene fra den andre siden. Og det er det ikke vanskelig å få til når saken er i retten, der man får høre fra begge sider.

I løpet av debatten kom panelet inn på flere sider ved forholdet mellom mediene og rettsvesenet. Blant annet pressens manglende innsyn i straffesaksdokumenter, hvilke kriterier som ligger til bunn for identifisering, og det massive medietrykket i enkelte saker.