Skuffelse over salærsats i statsbudsjettet

Både Juristforbundet og Advokatforeningen er skuffet over nivået på rettshjelpssatsen i statsbudsjettet.

F.v. Jon Wessel-Aas og Håvard Holm (Foto: Monica Kvaale/Thomas Haugersveen)
F.v. Jon Wessel-Aas og Håvard Holm (Foto: Monica Kvaale/Thomas Haugersveen)


Regjeringen foreslår i sitt statsbudsjett å øke rettshjelpssatsen til 1140 kroner, noe som er en økning på 19 kroner.

– Det er skuffende at rettshjelpssatsen økes med kun 19 kroner. Departementets fremstilling av at advokatenes inntjening nær sagt er det samme som overskudd er kun et kommunikasjonsgrep som ikke viser forståelse for begrunnelsene for salæraksjonen, sier Juristforbundets president Håvard Holm.

Advokatforeningens leder Jon Wessel-Aas peker på at rettshjelpssatsen har vært underregulert i flere år.

– Og når den ikke engang blir justert til å følge lønns- og prisveksten i resten av samfunnet, vil den havne enda mer bakpå. Dette strider mot de signalene vi fikk fra Justisministeren under og etter streiken, sier han.

Han setter sin lit til det nye salærrådet, som ble opprettet etter at «advokatstreiken» ble avsluttet i juni.

– Med salærrådet på plass har departementet og Stortinget fått et høyt kvalifisert og uavhengig utvalg stilt til rådighet for sitt arbeid i de fremtidige budsjettprosessene, noe vi håper sørger for en mer bærekraftig rettshjelpssats, sier Wessel-Aas.

Juristforbundets president Håvard Holm stiller også spørsmål til at inntektsgrensene for fri rettshjelp står på stedet hvil. Han viser til at Regjeringen skal legge frem en ny lov om rettshjelp i 2023, men mener at det ikke er et argument for at opptrappingen ikke kan starte allerede nå.