SSB-tall: Halvering i rusrelaterte straffereaksjoner

For de fleste typer lovbrudd var det en nedgang i straffereaksjoner ifjor. Reaksjoner for bruk av narkotika og ordensforstyrrelser i rus ble omtrent halvert fra året før. 

(Illustrasjonsfoto: Thomas Haugersveen)
(Illustrasjonsfoto: Thomas Haugersveen)

I alt 271 000 rettskraftige straffereaksjoner ble registrert i koronaåret 2021. Det viser nye tall fra SSB-statistikken over straffereaksjoner.

Statistikken viser 3 prosent færre dommer og 6 prosent færre reaksjoner ilagt av påtalemyndigheten enn i året før – noe som gjenspeiler et historisk lavt antall etterforskede og oppklarte lovbrudd i 2021, ifølge SSB

Det ble også ilagt nærmere 209 000 forenklede forelegg av tjenestepersoner i politi eller tollvesen, noe som er en nedgang på 10 prosent fra året før.

Rusmiddellovbrudd ble redusert med 19 prosent og SSB peker på at den lengre trenden med færre reaksjoner for narkotikalovbrudd dermed ble ytterligere forsterket i 2021.

Siden toppåret 2013 er forelegg med en narkotikaovertredelse som hovedlovbrudd redusert med nesten 80 prosent. Antallet narkotikadommer med strengere reaksjon enn bot er nærmest halvert i samme periode. Dommer for grov narkotikaovertredelse er redusert med 12 prosent.

Når det gjelder såkalte ruskontrakter, er slike reaksjoner mer enn halvert på to år, fra 560 i 2019 til 240 i 2021.