Sliter med å rekruttere jordskiftedommere i nord 

Stor mangel på arbeidstakere med eiendomsfaglig kompetanse begynner å bli samfunnskritisk i Nord-Norge, melder Domstoladministrasjonen.

Cecilie Østensen Berglund (Foto: Tore Letvik/iStock)
Cecilie Østensen Berglund (Foto: Tore Letvik/iStock)

Styret i Domstoladministrasjonen (DA) opplyser at de har hatt temaet på agendaen i flere møter. 

– Styret er bekymret både for dagens rekrutteringssituasjon og for den mangelen på dommere og tekniske utredere som vi risikerer å få i nordpå i løpet av få år. Styret mener derfor det er nødvendig med tiltak både på kort og lang sikt, sier styreleder Cecilie Østensen Berglund i DA på domstolenes nettsider.

Et ledd i dette arbeidet er å få på plass et eiendomsfaglig utdanningsløp i Nord-Norge. 

Ifølge DA er det flere som har de samme utfordringene som jordskifterettene.

Statens vegvesen sliter med å rekruttere grunnerververe. Kartverket, Statsforvalteren og fylkeskommunen sliter med å rekruttere eiendomsfaglig kompetanse. Kommunene i Nord-Norge sliter med å få rekruttert personer med rett kompetanse innen arealplanlegging, eiendomslandmåling og matrikkelføring.

– Jordskifterettene generelt har over tid slitt med rekruttering, men situasjonen er særs vanskelig i nord. I Nord-Norge sliter også en rekke andre samfunnsaktører med å få kompetent arbeidskraft, noe som understreker behovet for et eiendomsfaglig utdanningstilbud, sier Berglund.

Ifølge DA jobber flere offentlige etater sammen for at det etableres et utdanningstilbud ved UiT i samarbeid med de etablerte jordskiftemiljøene på Ås og i Bergen.