Sommerpraten: Likestillings- og diskrimineringsombud Bjørn Erik Thon

Bjørn Erik Thon skal både lese og skrive bok i ferien. På øret skal han ha Roxy Music og Karpe. 

Foto: Tore Letvik
Foto: Tore Letvik

Bjørn Erik Thon startet i jobben som likestillings- og diskrimineringsombud tidligere i år. 

Mange har vendt tilbake til kontoret denne våren. Hvordan har pandemien endret dine arbeidsvaner?

- Jeg måtte, som alle andre, legge om totalt i mars 2020. Nå er ting for min del nesten tilbake som det var før pandemien. Jeg er fysisk til stede på kontoret hver dag, har nesten utelukkende fysiske møter og har den siste måneden vært på flere arbeidsreiser.

Hva er du mest fornøyd med å ha fått til på jobb når du går ut i ferie?

- Jeg begynte i ny jobb i mars, og synes jeg har kommer raskt inn de spørsmålene vi jobber med i ombudet, og har blitt godt kjent med organisasjonen og de ansatte. Dette skyldes i stor grad også en fantastisk gjeng som har møtt meg med stor velvilje, iver og faglig dyktighet. Vi har dratt i gang en strategiprosess, markert oss i flere viktige debatter og testet ut nye arbeidsmetoder.

Hva gleder du deg til å ta fatt på til høsten?

- Arendalsuka er alltid et høydepunkt, selv om det fortsatt er sommer i august. Vi har flere viktige og spennende arrangementer.

- Jeg ser fram til å starte strategiprosessen for fullt, og vi skal ha flere viktige konferanser, blant annet om menn og psykisk helse og årskonferansen vår, som har tema digitalt utenforskap. Vi venter spent på arbeidet i Mannsutvalget og utredningen om det tredje juridiske kjønn, og jeg satser også på å delta på pridemarkeringen i Beograd.

Det snakkes mye om passkaos – blir det utlandet eller norgesferie?

- Jeg har pass og nytt ID-kort, så ingen problemer der! Jeg skal til Hellas sammen med kone, sønner, svigerdøtre, barnebarn og moren min. Vi drar som ofte før til en fin øy med strender, deilig mat, sol, varme og kaldt øl.

- I tillegg skal jeg på hytta i Valdres for å gå i fjellet, fiske og drive praktisk arbeid.   

Hvilken bok pakker du i feriekofferten?

- Jeg leser mye, særlig om sommeren. I kofferten ligger Lars Saabye-Christensens siste bok i serien «Byens spor», Aslak Nores «Havets kirkegård» og Hanya Yanagihara «Til paradis». Jeg er i ferd med å avslutte en ny bok i bokserien min om advokat Petter Balke, så det blir litt skriving også.

Hvilken låt gir deg den beste sommerfølelsen?

- Roxy Musics album Avalon er mye sommer for meg. Men stort sett hører jeg på det samme om sommeren som resten av året. Jeg skal på Karpe-konsert i august, så det blir sikkert litt opplytting til det, og min store helt Bruce Springsteen.