Norge henviser krigen i Ukraina til ICC

– En klar beskjed om at krigshandlinger etterforskes, og at eventuelle krigsforbrytelser og andre alvorlige forbrytelser på ukrainsk territorium vil kunne straffeforfølges, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Anniken Huitfeldt (Foto: Thomas Brun/UD)
Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Foto: Thomas Brun/UD)

Sammen med 38 andre land har Norge henvist situasjonen i Ukraina til ICCs hovedanklager for etterforskning.

Norges henvisning av situasjonen i Ukraina til Den internasjonale straffedomstol (ICC) beskrives som historisk. Dette er første gang at Norge har stått bak en statspartshenvisning til ICC, ifølge en pressemelding fra Utenriksdepartementet.

28. februar annonsert ICCs hovedanklager Karim Khan at han vil åpne etterforskning av situasjonen i Ukraina. Med statspartshenvisningen kan det raskere settes i gang etterforskning.

– Henvisningen av situasjonen i Ukraina er en klar beskjed om at krigshandlinger etterforskes, og at eventuelle krigsforbrytelser og andre alvorlige forbrytelser på ukrainsk territorium vil kunne straffeforfølges, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt i pressemeldingen.

Verken Ukraina eller Russland er statsparter til Roma-vedtektene, som opprettet ICC. Ukraina har imidlertid akseptert at domstolen har jurisdiksjon over forbrytelser som er begått på sitt territorium siden 21. november 2013. Det er nå opp til hovedanklageren å etterforske om det begås krigsforbrytelser eller andre forbrytelser innenfor domstolens jurisdiksjon i Ukraina.