Flere enn noen gang soner med fot­lenke

3691 domfelte personer påbegynte i fjor gjennomføringen av straff med fotlenke. Det er flere enn i noe tidligere år.

Fotlenke (Foto: KDI)
(Foto: KDI)

Det er tall fra Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) som viser at det aldri har vært flere som gjennomfører straff med elektronisk kontroll, såkalt fotlenke.

Personer dømt til ubetinget fengselsstraff i opptil seks måneder kan søke om å få gjennomføre straffen med elektronisk kontroll hjemme hos seg selv, i stedet for å være i fengsel. Også domfelte med straff lengre enn seks måneder kan søke om å få ta siste del av den med fotlenke.

Under straffegjennomføringen har domfelte en elektronisk fotlenke festet rundt ankelen og en mottaker plassert inne i boligen sin. Ved hjelp av radiofrekvensteknologi kan kriminalomsorgen kontrollere at domfelte faktisk oppholder seg i boligen.

Fjorårets tall på 3691 domfelte er en økning på vel 5 prosent fra året før, opplyser KDI i en pressemelding.

14 prosent av dem som i fjor påbegynte denne formen for straffegjennomføring var kvinner, mens 15 prosent var utenlandske statsborgere. Gjennomsnittsalderen var 38 år.

Straffegjennomføring med elektronisk kontroll ble etablert som en prøveordning i 2008, og fra 2014 ble ordningen landsdekkende. I årenes løp har vel 32.000 domfelte gjennomført straff på denne måten.